С концерт-спектакъл под наслов „Да останем богати” на третия ден от Великден Ансамбъл „Мездра” към НЧ „Просвета 1925“ – гр. Мездра отбеляза тържествено своя 75-годишен юбилей. В продължение на повече от три часа над 500 танцьори, народни певци и инструменталисти от цялата страна пресъздадоха магията на българския фолклор в изпълнената почти до краен предел Зала 1 на Националния дворец на културата в София. Грандиозният спектакъл беше осъществен с подкрепата на Община Мездра и на частни спомоществователи.

Вдъхновени от празничната атмосфера в залата, Ансамбъл „Мездра”, Представителен танцов състав „Хемус“ и Танцова школа „Нанков“ – Враца, Студентски ансамбъл „Зорница”, Танцов ансамбъл „Средец”, Фолклорен танцов ансамбъл „На мегдана“ и Клуб за народни хора и танци „Мойто либе“ – София, Средношколски танцов състав и Фолклорен танцов клуб „Хорце, винце и още нещо” – Мездра представиха пред публиката цялото фолклорно богатство на България. Те изпълниха характерни танци от всичките 7 фолклорни области у нас – Северняшка, Добруджанска, Странджанска, Тракийска, Родопска, Пиринска и Шопска.

На сцената оживяха „Веселие на мегдана“, „Странджански танц“, пирински танц „Българска сватба“, „Весела среща“, „Влаинки“, „По гроздобер“, „Родопски танц“, „Лазарки“, „Петрунино хоро“, „Граовска задявка“, „Житница“, „Ръченица с шиници“, „Добруджански танц“, „Мъже от Тракия“, „Пролетен момински танц“, тракийски танц „Гроздана“ и „Гергьовден“.

За впечатляващото представление допринесоха също популярните народни изпълнители Илия Луков, Светлин Миланов, Жечка Сланинкова, Николай Славеев, Димитър Лукарски, Петя Панева и Дарина Славова, Хор „Мистерията на българските гласове“, Народният хор при Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и Мъжка фолклорна група „Змей Горянин“ – Зверино, които изпълниха емблематични песни от своя репертоар: „Потурчили са Калина“, „Калиманку Денку“, „Заблеяло ми агънце“, „Родопска китка“, „Два се змея на планина бият“, „Полегнало лудо младо“, „Я изгрей“, „Цар Мурад Мара думаше“, „Хубава си, моя горо“ и „Дунавско хоро“.
На сцената се изявиха още Народният оркестър при Фолклорен ансамбъл „Тракия“, Гайдарски състав „Войводите”, Формация „Тропангелес” и Формация „Фолкреактор”, народните инструменталисти Иван Йосифов, Петър Иванов и Йордан Борисов, които пресътвориха ескизи от пъстрата палитра на българската народна музика.

Трагичният сюжет, който обедини всичко това, е покъртителната история на красива българска девойка (в ролята – Елеонора Бутакова), която сменя своята вяра с чужда, заслепена от благосъстоянието на своя избраник. Сменяйки вярата си, тя не осъзнава каква ще бъде цената на подобен избор.

Раздирана от мъка, че не може да празнува и да почита нашите празници, да пее нашите песни и да танцува нашите танци, дните й са обезличени, а душата й опустява…

И единственото, което й остава, е да се връща в съня си към спомените за българския фолклор – нашето истинско национално богатство. Сънят на девойката ни връща към онзи наш изконен български корен, който трябва да пазим дълбоко в себе си, за да се съхраним като народ.

Всичко това ще постави пред младата девойка дилемата: Кое е по-ценно – да е материално облагодетелствана или „Да остане богата” с българския фолклор?

Сценарист и продуцент на този невероятен спектакъл е Мирослав Аспарухов, главен художествен ръководител и хореограф на Ансамбъл „Мездра”, който накрая получи заслужените аплодисменти на публиката. Оригиналната сценография е дело на Денис Иванов, за светлинните ефекти се погрижи Дани Лазер Шоу, а за мултимедията – Павел Петров.

“Благодаря на всички!, сподели, видимо развълнуван, Мирослав Аспарухов пред станалите на крака зрители. Нямам думи, с които да опиша това, което почувствахме днес…

Благодаря за безрезервната подкрепа през годините на Община Мездра и на Общински съвет – Мездра, на всички наши благодетели, които постоянно ни подкрепят! Благодаря на всички колеги, които уважиха нашия юбилей – благодаря им за доверието, че застанаха редом до Ансамбъл „Мездра“, за да направим този спектакъл! Не на последно място, искам да благодаря на всички приятели, роднини, на всички хора от публиката, които ни подкрепиха днес и винаги са ни подкрепяли в нашите дела!

Всичко, което кажа повече, може да е грешно. Затова ще ви кажа едно: Това е България! А ние трябва само да я обичаме!“

В знак на признателност кметът на община Мездра Иван Аспарухов връчи на Ансамбъл „Мездра“ плакет за цялостен принос към развитието на културата в общината, поздравителен адрес и кошница с цветя.

“Има такива мигове, каза Аспарухов, има такива мигове, когато човек може да изгуби мисъл и думи, да изгуби всичко. Има такива мигове, в които човек, когато мълчи, е най-красноречив. Такива бяха тези мигове – тази вечер. Това бяха техните мигове, които те ни подариха.

Позволете ми от името на Община Мездра, в разгара на Великденските празници, в навечерието на традиционните Празници на културата „Мездра-май“ и на деня на небесния покровител на нашия град – Св. Георги, да благодаря на вас, публиката, че уважихте нашия празник! Да благодаря на хората, които помогнаха финансово да бъде осъществен този концерт! Благодаря ви! Да благодаря на нашите гост изпълнители, на всички приятели на Ансамбъл „Мездра“ за това, че се събраха от цяла България на тази сцена!

И го направихме – направихме го заедно!

Да благодаря на НДК, че ни предостави своето културно сърце – сърцето на България, за нашия ансамбъл и за всички вас!

Скъпи приятели, нека да благодарим на Ансамбъл „Мездра“ за това, че ни направиха горди, да им пожелаем успех в техните усилия за съхраняването и развитието на българския фолклор! Честит юбилей!“
Поздравителни адреси, плакети и цветя поднесоха също Национална секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (CIOFF), Съюз на българските музикални и танцови дейци, Федерация на български фолклорни групи, Федерация на международните танцови фестивали – представителство България, Стратегически институт за национални политики и идеи, проф. д-р Даниела Дженева, НЧ „Просвета 1925“ – гр. Мездра, кметове на общини и на кметства, танцови ансамбли, състави и клубове, читалища, училища и детски градини, народни представители и др.
“Дами и господа, от името на всички тези прекрасни танцьори, певци и музиканти ви пожелаваме да останете богати!, каза за финал чаровната водеща на събитието Анета Вълканова, ръководител на Клуб за народни хора и танци „Мойто либе“. Вие вече сте богати! Защото знаете какво е истинското богатство! А истинското богатство не се измерва в жълтици – то е някъде там, дълбоко в сърцето на българина! Благодарим ви, че уважихте нашия празник! Бъдете живи и здрави!“.