Акцентът на тазгодишната програма „Лято в библиотеката“ бе насочен върху инициативи, които стимулират творческото и научно мислене, креативността и талантите.

Малчуганите активно се включиха в приказна лятна читалня на открито в градинката зад паметника на Христо Ботев, а по-големите в забавна научна лаборатория за лесни експерименти и архитектурна работилница за пътешественици.

Тийнейджърите намериха своето призвание в Академията по графичен дизайн.

В помощ на извънкласните дейности по интереси екипът на библиотеката разработи интерактивна игра „Книжно колело“ за насърчаване на четенето на учениците от II до ІV клас. В периода 16-30 юни общо 114 ученици се включиха в играта с предизвикателства, при която всяка активност ги препращаше към интересни заглавия и книжни поредици, подходящи за тяхната възраст.

Лятна академия по Графичен дизайн предизвика тийнейджърите, които искаха да тестват своите умения в сферата на дизайна и художественото оформление. От 20 юли, в продължение на 6 седмици, участниците създаваха реален проект под менторското ръководство на Мария Георгиева – графичен дизайнер с над 10 години опит в международна среда и огромно желание да предаде своя опит на младежите от Враца.

Всеки четвъртък в периода от 17 юни до 15 юли в „Детски отдел“ и във филиала на Регионална библиотека малки архитекти сглобяваха 3D макети на емблематични сгради като: Емпайър Стейт Билдинг, Айфеловата кула, часовниковата кула Биг Бен, Статуята на свободата и Бурдж ал-Араб в Дубай в „Детска архитектурна работилница”.

През месец август сутрините в четвъртък продължиха със забавна научна лаборатория за любознателни многознайковци. През STEM обучение нашите експериментатори откриваха невероятните свойства на солта, водата и опознаваха човешкото тяло. Влязоха и в ролята на детективи и сваляха пръстови отпечатъци, не се затрудниха и в разгадаването на тайни послания, написани с невидимо мастило.

Петъците на „Лято в библиотеката“ бяха запазени за читателските клубове за ученици от 11 до 16 години. Тийн Зоната е мястото, където приказливците, можеха свободно да изразят своето мнение и да споделят магията на четенето.

Най-малките приятели на книгите и през тази година имаха възможност да се насладят на вълшебни приказки, прочетени от интересни гости, танцуваха и рисуваха любими герои.

През летните месеци, библиотечните специалисти проведоха общо 35 събития в рамките на програмата „Лято в библиотеката”. Участие взеха общо 1063 деца и тийнейджъри.

Благодарим на всички ентусиасти, взели участие в приказното „Лято в библиотеката“! Очакваме Ви и следващата година по същото време.