Литературната група при НЧ „Просвета 1925“ – гр. Мездра чества 70 години от своето създаване. Организатори на събитието бяха Община Мездра и Литературен клуб „Христо Ботев“ при градското читалище.

Сред гостите на честването бяха Валентина Панова – председател на Конфедерация на българските писатели – клон Враца, директорът на СУ „Иван Вазов“ Мариела Горанова и заместник-директорът по учебната дейност на същото училище Цветанка Найденова, секретарят на НЧ „Просвета 1925“ Моника Петкова и Седефка Петкова – гл. експерт „Култура, спорт и туризъм“ в Община Мездра. Творческата вечер уважиха също членове на Литературен клуб „Арфа“ – гр. Враца и възпитаници на Клуб „Умението да говорим пред публика“ при мездренската гимназия.

„Историята на мездренския литературен клуб е с отворен финал и това е хубаво, защото, надявам се, още дълго в летописната книга на Община Мездра ще се вписват факти от творческия ни живот, които ще са повод за гордост и заслужено самочувствие и за нас, и за ръководството на Общината, каза в словото си председателят на Литературен клуб ‚Христо Ботев“ Светла Дамяновска, която проследи историческото развитие през годините на тази творческа формация. Защото клубът е мястото, където се срещат литературните поколения, където взаимодействието на традиции и модерни тенденции оформя лицето на съвременното изкуство. А общината ни има нужда от своите посланици в литературните среди на България.“

По време на честването официално беше представен Алманах „Ескус II”. Той излезе от печат през 2021 г. с финансовата подкрепа на Община Мездра по случай 20-годишнината от създаването на Литературен клуб „Христо Ботев”, но неговата премиера беше отложена във времето поради пандемията от Covid-19. С поетични и белетристични творби в сборника са представени 25 местни автори. Една част от тях прочетоха избрани свои произведения, включени в алманаха, а останалите автори бяха презентирани от младите рецитатори от Клуб „Умението да говорим пред публика“, от Светла Дамяновска и от Павлина Русева, секретар на клуба.

По повод кръглата годишнина мездренската литературната група получи поздравителни адреси и цветя от Община Мездра, НЧ „Просвета 1925“ и Конфедерация на българските писатели – клон Враца.
„Благодаря ви за усилията, които полагате за съхраняване и обогатяване на българската духовност, пише в поздравителния адрес от кмета на община Мездра Иван Аспарухов. Благодаря ви, че със силата на словото, с непреходните послания на вашите творби поддържате будни сърцата и умовете на читателите и най-вече на младите, на бъдните поколения.

Бъдете здрави! Бъдете все така вдъхновени и вдъхновяващи! И нека вашето перо никога да не пресъхва!“