Популярни български писатели гостуват на четвърто издание на литературния фестивал „Враца – книжен град”.

В дните от 29 септември до 1 октомври 2022 г. Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца събира на едно място издатели, творци, писатели и поети, за да поведе гостите към незабравимо преживяване в света на изкуството с любими български имена.

Верни на традицията, Регионална библиотека – Враца гарантира официалното откриване на фестивала да бъде огнено и магично със спектакъл, подготвен от театрална група ТЕМП.

Шоуто започва в 18.30 ч. Веднага след това – от 19 ч. – гостите на „Враца – книжен град” ще се срещнат с писателя Алек Попов. Преди дни се появи допълнено издание на книгата му „Сестри Палавееви в лабиринта на младостта и в бурята на историята“ (изд. „Сиела”). Срещата ще се проведе в читалнята на Регионална библиотека.

На 30 септември от 10 ч., пред сградата на РБ „Христо Ботев” отваря Творителница „О`Писменехъ!“, за да направи демонстрация на обучението в килийното и взаимопомощното училище. През вековете ще ни пренесе Диян Павлов или просто Джими, както е известен в родния си град Плевен, е колоритна и многоспектърна личност, отдадена на творчеството, историческото ни минало и българската духовност.

За първи път във Враца ще пристигне и създателката на Първа детска академия за добри обноски и автор на първия наръчник „Детска академия за добри обноски” (изд. „СофтПрес”) Невена Басарова. Под формата на игра тя ще даде ценни съвети на малките дами и кавалери как да станат експерти в добрите обноски и да правят добро първо впечатление. Поради големия интерес към работилниците, Басарова ще направи 2 срещи, с начален час 11 ч. и 12 ч. и ще се проведат в отдел Обща читалня на Регионална библиотека „Христо Ботев”.

Вечерта е запазена за една от най-обичаните млади писателки Виктория Бешлийска, която ще представи романа си „Глина” (изд. „СофтПрес”).

Съботата е денят, който е наситен с най-много събития, а за радост на четящите хора от Враца, в пространството пред Община Враца ще отвори врати Книжен базар. Участие ще вземат 7 български издателства, които ще представят стотици нови заглавия. В изложението ще се включат „Захарий Стоянов”, „Изида”, „КВЦ”, „Книги за всички”, „Персей”, „Туй-Онуй”, „Фют” и книжарница с мисия „Извор” от Челопек – първото българско село на книгата. Специално за книжния базар, Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца ще подари 5 ваучера на участници в онлайн игра, която завършва в 17 ч. тази вечер /28 септември/. Участниците ще бъдат изтеглени чрез жребий, а имената им ще станат ясни по време на официалното откриване. Ваучерите ще бъдат на стойност 30 лв. и ще могат да се използват на щандовете на книжния базар, който ще бъде отворен на 1 октомври от 10 до 18 ч.

В събота за малките деца и тийнейджърите са планирани творчески работилници. От 10 до 12 ч. ще се проведе ателие „Глаголица” – изработване на дизайнерски торбички и тениски с послания на глаголица.

Специалната изненада към всички малки приятели на книгите ще бъде макиаж. Доброволци от ПЕГ „Йоан Екзарх” – Враца ще рисуват и преобразят децата в приказни герои. Началният час на ателието е 10 ч. и ще продължи до 13 ч.

От 16 до 18 ч. пък младежите ще имат възможността да се впуснат в уъркшоп „Комиксите оживяват”.

Сдружение „Книгини” ще се включи с работилница. От 10 до 12 ч. ще отвори Социално предприятие Творилница „Добрини” от с. Челопек с работилница по рециклиране на хартия.

В 11 ч. специално за представянето на втората си книга в града ще пристигне създателката на поредицата за Дракончето РинтиДоника Ризова. Тя ще разкрие новите приключения на огнения приятел на Грег в „Дракончето Ринти и Орденът на кралете“ (изд. „Мармот”).

Вечерта на 1 октомври пък ще се пренесем в лиричния свят на поезията със стиховете на Маргарита Петкова и Добромир Банев. Срещата с двамата творци започва от 18 ч. в читалнята на библиотеката.

В рамките на фестивала ще бъде подредена и изложба на карикатуриста Ивайло Никодимов „Сладко от киселици”.

Планирано е излъчване на живо през фейсбук страницата на Регионална библиотека /facebook.com/libvratsa/ за всички, които имат желание да присъстват на срещите, макар и виртуално.

Събитието се организира в партньорство с Регионално управление на образованието, Община Враца, Търговско-промишлена палата, Младежки център – Враца и Сдружение „Книгини”.

Медийни партньори на фестивала са azcheta.com и detskiknigi.com.

Литературният фестивал се финансира от фонд „Култура“ при Общински съвет – Враца и се осъществява с подкрепата на „Н. Алексиев 65“ ЕООД.