В Европейския ден на солидарност между поколенията – 29 април, в най-голямото село в община Мездра – Зверино, официално беше открита „Къщичка на поколенията“ и осветен бюст-паметник на Христо Ботев, който е преместен от двора на бившето ПВИ „Христо Ботев“ в кв. „Сивец“.

По този повод водосвет отслужи отец Антон Петков, енорийски свещеник на селото.

„Къщичката на поколенията“ е изградена със средства по проект „Направи добро – предай на поколенията“, разработен от Клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле“ и Клуб „Творилница“ при СУ „Св. Климент Охридски“ с ръководители Петя Илиева и Маринела Илиева, който спечели финансиране в Националния конкурс за ученици „Млад благотворител“ 2020 на Фондация „Млад благотворител“, както и с дарения от благотворителни акции и на добротворци от Зверино и Оселна.

Лентата на новата придобивка преряза Станислава Рашева, председател на Фондация „Млад благотворител“, а на паметника на поета революционер – кметът на селото Стоян Петров, участвал активно при реализирането на двете инициативи. Сред гостите на тържеството беше кметът на Мездра Иван Аспарухов.

По случай 100-годишнината от създаването на Българския младежки Червен кръст (БМЧК) младите червенокръстци засадиха две липи и една бреза, дарена от Пенсионерски клуб „Златица“. Така те се присъединиха към Националната кампания на БМЧК „#УмножиДоброто“.

По инициатива на НЧ „Факел-1926“ и на Пенсионерски клуб „Златица“, която цели да затвърди връзката между поколенията, на Велики четвъртък в „Къщичката на поколенията“ баби, майки, внуци и деца боядисаха заедно великденски яйца.