Андрей Новаков участва в дискусия за солидарността и бъдещето на Европа

От 23 до 26 юни община Козлодуй ще е домакин на международна среща с участието на двадесет и двама делегати от осем европейски държави.

Представители на общини, неправителствени организации, културни центрове от Германия, Италия, Испания, Гърция, Унгария, Чехия, Полша, Албания ще се запознаят с българския бит и култура, ще дискутират актуалните теми за Европа, ще обменят идеи по темата солидарност и взаимна подкрепа.

”Подготвили сме изключително пъстра и съдържателна програма. Тъй като основната идея на проекта е солидарността и работата с малцинствените групи, сме предвидили преживявания, свързани с характерните за общината ни общности. В Хърлец ще ги заведем в традиционна българска къща, където ще видят обичая „Калуш”, ще опитат саламура, липийки, качамак, ще разкажем за власите. В парк „Турлашка махала” ще ги запознаем с историята на сръбските преселници и тяхната съдба и настояще. В бутанското училище както винаги са особено креативни и идейни. Там гостите ни ще бъдат включени в пет работилници. Ще усетят магията на българските билки и ще се потопят в тайните на Eньовден, ще се изправят пред предизвикателството да научат поне едно българско хоро, ще изплетат ръчно знамената на държавите-участници по проекта, ще готвят мекици и дърпана баница, ще видят как се прави традиционно кисело мляко и разбира се всичко това ще бъде гарнирано с доза български ритми – на живо от бутанската духова музика. Във всички тези дейности ще участват около четиридесет деца от училището и на практика ще демонстрираме интеграционните политики, които провежда община Козлодуй”, разказа секретарят на Община Козлодуй, г-жа Лиляна Рашкова.

В програмата е включено посещение на традиционния Фестивал на рибата, където участниците ще могат да опитат разнообразни рибни ястия и специалитети. Иван Звездев ще приготви рибена чорба за всички гости на празника, а за чуждестранните гости ще има разказ от рибари за богатствата на Дунава.

Темата за бежанците ще бъде засегната от Иван Венков – ръководител на гранична полиция, Козлодуй, а за младежките политики на общината ще разказва Златина Иванова – общински експерт и член на младежкия парламент.

Акцент в срещата е дискусията с Андрей Новаков – български представител в Европейския парламент. С него ще се обсъдят темите за солидарността и бъдещето на Европа.

„Благодарим на АЕЦ „Козлодуй” и на ДП РАО, които ни съдействат. Работните срещи по време на визитата ще се провеждат в информационния център на ДП РАО, а атомната електроцентрала ни помага логистично”, каза още г-жа Лиляна Рашкова.

Проектът е част от програмата „Мрежа от градове” №621894–CITIZ–1–2020–1–DE–CITIZ–NT, финансиран от европейска програма CITIZ – „Европа за гражданите”.

Целите включват разглеждане на въпроси, свързани с ролята на солидарността в ЕС и повишаване на осведомеността на участниците относно историята, ценностите, както и стремежа на ЕС за утвърждаване на мир и благосъстояние на различните народи, посредством насърчаване на дебати и изграждане на взаимоотношения.

„Проектът стартира през 2019-та година. Реално есента на миналата година първата наша група от двама делегати беше в Германия. От тогава до момента тринадесет представители на община Козлодуй са участвали в проектните срещи, включително и г-жа Маринела Николова беше част от едната делегация. Поощряваме включването на повече наши експерти в подобни проекти, защото пряката обмяна на информация с колеги от европейски общини усъвършенства техните знания и опит, дава им самочувствие и нови хоризонти, а ние, опитвайки се да бъдем далновидни управленци, имаме нужда точно от такива експерти – вдъхновени хора с модерни идеи. Разбира се срещата с културите и традициите на държавите – участници винаги обогатява и окрилява. В момента в Козлодуй ще посрещнем един заместник-кмет от община в Гърция, експерт от организацията на общините в Албания (подобна на нашето НСОРБ), двама експерти от културен институт в Италия, представители на младежки парламент от Прага, представители на общини и неправителствени организации”, обобщи г-жа Лиляна Рашкова.

Каним гражданите, които имат интерес към дейностите по проекта, да се включат:

 • 24 юни, петък
  11.00 – 12.00 часа – Информационен център ДП РАО.
  Интеграционни политики на община Козлодуй и споделяне на опит от държавите участници
 • 25 юни, събота
  9.00 – 10.30 часа – Информационен център ДП РАО.
  Младежки политики за активно включване
  Предизвикателството на пограничните райони – беседа с гранична полиция
  10.30 – 11.30 часа – Парк Турлашка махала
  Сръбските преселници – съдба и настояще
  11.30 часа – Ботев парк – Фестивал на рибата

Работният език на събитието е английски