Божана Стойчева, Никол Попова и Мими Лачева се срещнаха с кмета на община Козлодуй, Маринела Николова, за да разкажат своите впечатления от посещението им в Space Camp Turkey.

Децата зарадваха кмета с подарък и красив букет.

През месец април 2020 г. Община Козлодуй, Център за творческо обучение и „АЕЦ Козлодуй” ЕАД предоставиха на трите деца пълни стипендии за участие в космическия лагер.

Поради епидемичната обстановка в страната, учениците успяха да заминат след разхлабване на противоепидемичните мерки, на 4-10 юли 2021 г.

Николова разговаря с трите момичета, които й споделиха за невероятните си преживявания по време на учебно-тренировъчния лагер.

За времето, прекарано там, децата са имали възможност да участват в интерактивни космически симулации, да обличат скафандри, да тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти.

Изпробвали са движения в безтегловна среда и са се учили да работят в екип. Обучавани са на технологии, открития и нововъведения от света на космическите пътувания, също и на науките термодинамика, роботика, астрономия, астрофизика, биология и много други.

Учениците разказаха за начина на работа и живот в Космоса: как се хранят космонавтите, как спят и се къпят.

Едно от най-хубавите неща, които са им се случили, е запознанството с много нови приятели.

В края на срещата Николова подари на трите деца подаръци за спомен от Община Козлодуй, като им пожела още много нови приключения.