Д-р Цветан Ценков заяви пред медии във връзка с разпространението на COVID-19, че всички жители на Община Видин трябва да спазват стриктно превантивните мерки. Той обърна специално внимание на тези, които идват на гости или се прибират от чужбина, особено от рисковите зони като Италия:

Въпрос на морал и на лична съвест е хората да разберат, че е хубаво 14-дневният карантинен период да си го прекарат вкъщи. Не бива да подценяваме ситуацията. Експертите информират, че вирусът е достатъчно устойчив, за да може да се разпространи навсякъде по света. Затова въпрос на лична отговорност е хората, които имат някакви симптоми като висока температура, кашлица или са пътували някъде, да бъдат така добри да си останат у дома“.

Видинският кмет каза, че е отменен инфотурът, който се очакваше на 13 и 14 март и изрази притеснението си, че колкото по-дълго време продължи ситуацията, което не би могло точно да се прогнозира, толкова по-големи ще са и загубите за туристическия сезон. Музеите остават отворени за посещения, но се отменят беседите за туристи.

По-рано днес в Общината бяха проведени срещи с директорите на всички образователни институции, за да бъдат обсъдени допълнителни превантивни мерки срещу коронавируса. В тях участваха заместник-кметът Борислава Борисова, началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова, представители на Регионалната здравна инспекция във Видин, експерти от Общината.

Борисова пое ангажимент в здравните кабинети в детските и учебните заведения да бъде осигурено постоянно присъствие на медицински лица. Тя апелира към родителите за адекватно и отговорно поведение в създалата се тревожна обстановка, за да опазим нашите деца, както и всички живеещи на територията на Община Видин.

Обсъдена бе възможността за извършване на дезинфекция в обществения транспорт, за което заместник-кметът обеща съдействие.

Продължава да е в сила заповедта на кмета на Община Видин от 9.03.2020 г., с която са предприети конкретни действия за недопускане разпространението на COVID-19. Те касаят училища, детски заведения, организиране на масови мероприятия.

Вчера бе отменена грипната ваканция за учениците и от днес учебните занятия се провеждат нормално.