Измина една година от управлението ми като кмет на село Бутан. Така се случи, че периодът беше сложен за всички ни и трябваше да се изправим пред редица предизвикателства, свързани с разпространението на коронавируса.

Независимо от извънредните обстоятелства, бих определила тази първа година от мандата ми като година на положените основи – основи за последователно възстановяване на село Бутан.

През 2020 г. успяхме да реализираме дейности, които придадоха друг облик на нашето населено място:

възстановени са настилката и счупените пейки пред паметника в централния парк; ремонтирани са двата парапета на моста над канала, в близост до кметството; поставени са 450 нови лед осветителни тела по улиците в селото; частично са изкърпени с асфалт дупките по улиците „Васил Цветков”, „Христо Ботев”, „Георги Димитров” и „Ленин”; почистен е паркът, който води до единственото училище в селото.
Гробищният парк, който бе занемарен от десетилетия, бе почистен от храсти и дървета.

Кастрят се дърветата и храстите в цялото село, почистват се улиците и се поддържа приветливия облик на нашето село. Тези дейности на пръв поглед изглеждат не толкова трудни, но бих казала, че са трудоемки и са от изключителна важност за жителите на Бутан.

В квартал „Надежда” e поставена спирка (заслон) на площада в квартала; ремонтирани и боядисани са пейките на площада; частично е бетонирана част от централната улица; земният път от квартал „Надежда” към главното шосе е насипан с баластра.

Всички бутанчани много се гордеят с постиженията на местния футболен клуб, чиято дейност бе възстановена през 2020 г. За базата в селото се направи много: доставиха се нови бойлери, пералня, хладилник, постави се осветление, боядисаха се и се ремонтираха трите съблекални, входното помещение на стадиона, смениха се вратите, с помощта на Любомир Йотов и други земеделци от селото се изгради собствен източник на вода.

Ремонтирахме килийното училище и много скоро предстои официално откриване на това историческо място.

Срещаме редица трудности при благоустрояването на селото. Липсата на видеонаблюдение е едно от тях, вследствие на което централният парк е обект на постоянни вандалски прояви, като: чупене на пейки и осветителни тела от парковото осветление; кражба и унищожаване на и без това оскъдната цветна растителност в парка; изхвърляне на битови и строителни отпадъци на нерегламентирани места около селото.

Разбира се предстоят ни още много дейности и реализиране на проекти, важни за Бутан, но началото е поставено. Планирано е изграждане на детска площадка в парка до кметството. Имаме желание читалището да бъде преместено в Поповото ханче – културно-исторически паметник с национално значение. Предстои ремонт на киносалона.

Водоснабдяването е постоянен проблем в селото, именно това е първостепенна задача за мен като кмет на Бутан и за кмета на община Козлодуй. Работи се усилено и при възможност ще бъде реализиран проект за подмяна на водопроводната мрежа.

В работата ми като кмет наблягам на сътрудничеството между кметството и училището, детската градина, читалището, социалния дом, църквата, пенсионерския клуб. Опитвам се винаги, когато мога, да съдействам, да подкрепям колегите, а посещението на техни събития винаги ми носи удовлетворение и усещане, че в Бутан имам изградена местна общност и заедно успяваме да подобрим условията на живот в нашето населено място.

Благодарна съм за подкрепата и загрижеността на кмета на общината Маринела Николова.

Въпреки трудностите, вярвам, че с общи усилия и със съдействието на Община Козлодуй ще успеем да реализираме всички идеи и да превърнем село Бутан в едно по-привлекателно и спокойно място за живеене за всички жители и гости на селото.