Кметът на Община Оряхово Росен Добрев направи изявление в социалните мрежи, с което обяви, че традиционните събори на територията на общината се отменят, заради пандемията от коронавирусна инфекция.

„След многобройни коментари и запитвания искам да отговоря на важен за общината въпрос.
Взех трудното решение да отменим всички традиционни събори на територията на цялата община! Причината за това е една и тя е в цял свят. Пандемията не е отминала и лекарство срещу вируса още няма“, написа той.

Кметът смята, че няма право да излага на риск всички, най-вече възрастните хора, които са основните участници и зрители на тези предстоящи събития.

„Навлизаме в есенен сезон, когато освен COVID-19 има и традиционен сезонен грип като добавка в обстановката.“

Панаирните дни в гр.Оряхово бяха организирани два месеца по-рано, когато обстановката беше относително по-обнадеждаваща, а и времето на провеждане през месец август е относително по-безопасно от октомври например, когато започнат мъглите и влажното време.

„Целият свят затяга мерките от няколко седмици насам. Ситуацията се променя с дни!Не искам да се чудя  какво да правя, ако утре ми кажат, че има група от заразени възрастни, които са най-уязвими! Здравето на хората е преди всичко! Вкъщи никой на никого не пречи да стоплите сърцата си в приятна семейна обстановка с близки, роднини и приятели!“

В края на съобщението си кметът пожела на всички граждани да бъдат здрави и следващата година да „празнуват двойно“.