По повод седмицата на четенето СУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Бутан, организира за първи път инициативата „Жива библиотека“.

В ролята на „живи книги“ влязоха общественици, родители, представители на училището, медиатори. Всеки от десетте гости беше избрал лична история, която сподели с малките и големи ученици, дошли да посетят Живата библиотека. Любовта, приятелството, щастието, животът в чужбина, доброволчеството, успехът в големия град, пътят от гетото към реализацията, професионалната ориентация бяха част от историите, които чуха учениците от бутанското училище.

Измежду „Живите истории“ бяха също заглавия като: „Жената с много лица“, „Беднякът-милионер“, „Да оцелееш сам в големия град“, „Живот в чужбина“, „Другите това съм АЗ“, „Да намериш себе си“, „Дълго чакано щастие“, „От Юг на Север“, „Не бъдете като Него“, „Да избягаш от традициите“.

На събитието присъстваха Кирилка Асенова, кмет на с. Бутан, Гинка Иванова, зам.-кмет на община Козлодуй; Лиляна Рашкова, секретар на Община Козлодуй; Милена Стоянова, управител на социалния дом в Бутан, представители на общинска администрация и др. гости.

„Много интересна и поучителна инициатива. Видях се с деца, които имаха искрен интерес към четенето на книги, разказването на истории, бяха ориентирани към образованието. Радвам се, че бях част от това прекрасно събитие“, обобщи Кирилка Асенова, кмет на с. Бутан.

Полина Пейчева, педагогически съветник, е основен организатор на инициативата.

Тя сподели:

„Благодаря много на всички гости, че станаха част от нашите живи истории. Децата вече една година нямат нормално общуване и отношения и една от идеите ни беше именно това – да се видят с външни хора, да обменят идеи, да се вдъхновят. Хубаво е, че самите деца се чувстваха подкрепени, видях че всичките ни гости общуваха двустранно“.

Жана Димитрова, директор на СУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Бутан, обобщи, че в училището се очакват още подобни инициативи.