По инициатива на Градската художествена галерия в Община Мездра официално беше открита самостоятелна изложба живопис „Вътрешни светове“ на родената в гр. Мездра художничка Гергана Паликарска*.

Вернисажът уважиха ценители на изобразителното изкуство, близки и приятели на авторката, която наскоро е приета за член на Съюза на българските художници. Сред тях бяха класната й ръководителка от I до IV клас Таня Павлова, дългогодишната директорка на ОУ „Христо Ботев“ Вера Михайлова, което училище Гергана е завършила навремето.

Дебютната експозиция на Паликарска включва 10 живописни творби от различни жанрове, нарисувани с маслени бои: „Майка“, „Портрет на момче в синьо“, „Портрет на С.“, „Вътрешен свят“, „Шипка“, „Черквата в Мездра“, „Параклис“, „Следобед“, „Усещане за пролет“ и „Очакване“.

„Още от пръв поглед личи добрата академична школовка, която е помогнала на авторката да разкрие изобразителния си талант и да го разгърне, каза при откриването на изложбата нейният куратор Светла Дамяновска. Ограниченият брой на творбите не й е попречил да покаже уменията си в различни живописни жанрове и да ни демонстрира възможностите си като художник.

Виждаме убедително предадени пейзажи с включени архитектурни елементи – това са творбите „Шипка”, „Черквата в Мездра”, „Следобед” и „Параклис”. Те са създадени с усет към обемите и детайлите, много премерени цветово и въпреки статичността, предпоставена от самия жанр, са изящни и силно въздействащи (особено мащабното платно „Шипка”).

Натюрмортите („Усещане за пролет” и „Очакване”) са с прецизна композиция и добър баланс, а начинът на подбор и изобразяване на предметите и растенията показва развито чувство за естетика, добър усет за комбинация на цветовете и умело пресъздаване на формите и обемите. Те са сложни до границата на насищане на композицията, без прекрачване отвъд нея и излишна детайлност. Въпреки реалистичното изобразяване на обектите, те са леко обобщени и фино стилизирани, за да бъде преодоляна ненужната фотографска точност, на която авторката е способна, но не това е нейната задача.

Портретният жанр е представен от четири произведения („Майка”, „Портрет на С.” и двете изображения на четящи деца – „Портрет на момче в синьо” и „Вътрешен свят”). В три от тези творби моделите са пресъздадени в дълбок полумрак, а в четвъртата фонът е топъл, но също приглушен. Това им придава допълнителна загадъчност и изостря вниманието на зрителя. „Портрет на С.” пестеливо разкрива част от модела – жена, която изплува от сенките, замислено вгледана в наблюдателя, сякаш нежелаеща да се разкрие докрай. Двете четящи деца са със сведени погледи, уловени в момент на вглъбяване в книгите, а едното от тях дори е с гръб към зрителя. Най-сложен и най-разработен е двойният портрет на майка, обгърнала детето си с ръце. Детето е осветено и дори гледа към посетителя, а жената е извърната настрани и предадена изключително пестеливо. Но акцентът в композицията са именно майчините ръце, в позицията на които се усеща осезаемо напрежение, а жестът е едновременно закрилнически и безпомощен.

Смятам, че г-жа Паликарска е овладяла и успешно използва възможностите на маслената живопис, не просто да изобрази обектите, а и да предаде фината специфика на душевните им състояния“, обобщи в заключение Дамяновска.

„За мен е чест и предначертана пътека, а може би съдба да направя първата си самостоятелна изложба точно тук, в родния си град, където всичко е започнало, сподели Гергана Паликарска. Сякаш, изграждайки се като човек, трябваше да натрупам опит, светогледа ми да стане достатъчно голям и времето да го моделира. Тогава, връщайки се в началото, да намеря себе си и, надявам се, уверено да продължа по избрания път.

Изложбата е вратата, която отварям към моето лично емоционално търсене през годините. Един вътрешен свят, потребност да се срещна със себе си. Изразявайки мислите си чрез смесването на цветовете, богатството на структурата, формите, състоянията и емоциите, аз опознавам собствените си граници, свободата и страховете, каквито носи в душата си всеки художник, моите същност и реалност.

Каня Ви на една среща с творчеството ми. Всяка картина е преживяване, портрет на емоция и вълнения, израз на вътрешните глас и усещане за красотата на живота в различните му изменения. Надявам се с картините да докосна повече хора, да са повод да намерите някакъв вътрешен смисъл и красота!“.
От името на Община Мездра кметът Иван Аспарухов поздрави авторката с дебютната изложба и й подари букет цветя. „Отиди навсякъде, където искаш да стигнеш, пожела й Аспарухов, но винаги се завръщай там, откъдето си тръгнала – в родния си град!“

В знак на благодарност към родното си място Гергана Паликарска подари на Градската художествена галерия картината „Черквата в Мездра”.

Изложбата може да бъде разгледана до края на м. юли във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра.

***

Гергана Паликарска е родена на 31 май 1979 г. в гр. Мездра. Завършва основно образование в ОУ „Христо Ботев”, където нейн учител по рисуване е покойният Симеон Симеонов (1932-2009 г.), при когото прави първите си стъпки в изобразителното изкуство.

Впоследствие учи в Средно художествено училище за промишлени форми (сега Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн) „Акад. Дечко Узунов” – Казанлък и в Средно специално художествено училище за изящни изкуства (сега Национално училище за изящни изкуства) „Илия Петров“ – София в класа на Христо Кирчев.

Следва в Частна художествена академия „Жул Паскин“ – София, след което завършва Националната художествена академия, специалност „Изящни изкуства“, в класа на акад. Светлин Русев, проф. Десислава Минчева и проф. Ивайло Мирчев (2003 г.).

Член е на Съюза на българските художници (2022 г.).

Има участия в общи художествени изложби (ОХИ) и пленери:
• 1999 г. – ОХИ в Галерия „Галев” – София,
• 2000 г. – ОХИ в Градска художествена галерия – Смолян,
• 2000 г. – Национална младежка изложба – гр. София,
• 2001 г. – ОХИ „10 дни в Лесидрен”,
• 2003 г. – ОХИ в Галерия „Масларски” – гр. Самоков,
• 2005 г. – ОХИ в Национална художествена галерия – София, Награда от конкурса на „Пощенска банка“,
• 2019 г. – ОХИ в Галерия „Сезони“ – София.

Работи като графичен дизайнер, занимава се с реклама, илюстрация, фотография, уеб дизайн и др.

Изгражда сериозна професионална кариера, но живописта остава онова, което я вълнува най-силно и с което не си позволява компромиси.