С поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски на 19 февруари гражданството на Мездра отбеляза 148-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата.

Възпоменателната проява, организатор на която бе Община Мездра, уважиха представители на Общинската администрация и съвет, възпитаници на детски градини, ученици, граждани.

Сред тях беше и главният инициатор за въздигането на паметника през 2015 г., почетният гражданин на Мездра Пенка Георгиева.

В знак на признателност към Апостола на почетна стража пред монумента застанаха младите „гвардейци“ Денислав Димитров, Радостин Николовски, Мария Цекова и Данимир Георгиев, ръководени от художника Евгени Кучков.

Рецитал от стихове, посветени на Васил Левски, под наслов „Апостоле, сега си нужен повече, отколкото преди“, изнесе Групата за художествено слово към Център за подкрепа за личностно развитие, с ръководител Лилия Христова, а Вокална група „Детски свят“, с художествен ръководител Анета Петкова, изпълни песните „Молитва за България“ и „Песен за Апостола“.

С падане на колене и едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на националния герой, идеолог и организатор на българското националноосвободително движение.

От името на Община Мездра и на Общинския съвет пред паметника бяха поднесени венци, а множество граждани, деца и ученици положиха цветя.