Гост изпълнители на фестивала бяха популярният народен певец Илия Луков и Ансамбъл „Мездра“
Повече от 450 певци, танцьори и инструменталисти от три региона на България взеха участие в Петия национален фолклорен фестивал „Змей Горянин“, който се проведе на 4 юни в мездренското село Зверино

Организатори на събитието, което беше от празничната програма за Деня на селото, бяха Кметство Зверино и НЧ „Факел-1926”, с подкрепата на Община Мездра.

За разлика от предходните издания на фестивала, тазгодишното нямаше конкурсен характер. При голям зрителски интерес на откритата сцена на обновения площад в центъра на селото се изявиха 26 читалищни, училищни и детски танцови състави, фолклорни клубове и школи, народни хорове и певчески групи, както и 10 индивидуални изпълнители от 14 населени места в областите Враца, Монтана и София.

Освен представители на 6 читалища от общината домакин – Мездра, Зверино, Игнатица, Моравица, Ребърково и Типченица, магията на българския автентичен и обработен фолклор пресъздадоха самодейни колективи от Враца, София, Нови Искър, Миланово, Долно Озирово, Спанчевци, Нефела и Доспей, община Самоков. Доайен сред тях бе 70-годишният изпълнител на окарина и на дудуче Йордан Борисов от с. Оселна.

Гост изпълнители на фестивала бяха популярният народен певец Илия Луков и Ансамбъл „Мездра“, които заслужиха аплодисментите на публиката с вдъхновените си изпълнения на избрани песни и танци от своя репертоар.

Всички участници във фестивала получиха грамоти за отлично представяне и плакети за съхранение и популяризиране на българския фолклор, които им бяха връчени от Стиляна Стоянова, секретар на НЧ „Факел-1926“ – с. Зверино.

Патриотичен привкус на програмата придаде историческата възстановка на посрещането от родолюбиви зверичани през бунтовната пролет на 1876 г. на група Ботеви четници, водени от военния командир Никола Войновски.

Предходните четири издания на Националния фолклорен фестивал „Змей Горянин”, който се организира от 2017 г. насам, бяха с конкурсен характер. Носители на голямата награда фестивала са Мъжка фолклорна група „Змей Горянин” от Зверино (2017 г.), Ансамбъл „Мездра“ (2018 г.), гъдуларят Любомир Гешковски (2019 г.) и Танцова школа „Шопите“ от Нови Искър (2021 г.).