В навечерието на деня на св. апостол и евангелист Лука – 18 октомври, считан за покровител на художниците, Феня Каранейчева подреди в Община Мездра самостоятелна изложба живопис под наслов „Усещане за жена“. Организатор на събитието е Градската художествена галерия.

Откриването на изложбата уважиха почитатели на изобразителното изкуство, близки и приятели на авторката, която е родена в Троян, но от години е свързала житейската си съдба с гр. Мездра, където е инструктор по фитнес, аеробика, каланетика и йога в Клуб по източни бойни изкуства „Лотос-М“. Сред тях бяха кметът на общината Иван Аспарухов и духовният спътник на Феня в живота – инструкторът на карате Василий Ковяр.

Експозицията включва 14 живописни творби на Каранейчева, предимно пейзажи, на фона на които са изобразени женски фигури: „Момичето с чадъра“, „Момичето и залезът“ – I и II, „Момичето при езерото“, „Момиче с китара“, „Момичето на плажа“, „Момичето и патицата“, „Момичето, морето и маковете“, „Момичето с розовата рокля“, „Момичето с колелото“, „Нирвана“, „Есен“. „Слънчогледи“ и „Лодката при езерото“.

“Картините най-общо могат да бъдат определени като загадъчни пейзажи, с включени в тях още по-загадъчни, отдалечаващи се женски образи, каза при откриването на изложбата нейният куратор Светла Дамяновска. Повечето фигури са обърнати с гръб към зрителя (в 11 от 14-те картини), а в останалите три образът на отиващото си момиче го няма, сякаш то толкова се е смалило на път към хоризонта, че вече не се забелязва.

Психолозите биха пояснили, че подсъзнателното изобразяване на отиващ си човек, подсказва копнежа на автора да загърби грижите и сивото ежедневие и да замине към примамливите пейзажи на други географски или интелектуални ширини. А пейзажите, нарисувани от Феня, са примамливи – те са изпълнени в живи и нежни цветове, съчетали нюанси на розово, оранж, тюркоазено, лила, кобалтово, аквамарин и др.

Това са пейзажи, които галят очите и те викат, канят те да нагазиш в приказната им красота. Пейзажи, към които всички бихме искали да отпътуваме. Рисувайки ги, Феня е извлякла най-доброто от възможностите на материалите, с които е работила и на въображението си.“

“Усещане за жена” е третата самостоятелна изложба на Феня Каранейчева след “Пъстра душа” (2020 г.) и коледната й изложба базар (2021 г.).

Експозицията е подредена във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра и може да бъде разгледана всеки делничен ден до 18 ноември.