Председателят на Общински детски и младежки парламент в Козлодуй, Елиан Монов, разработи „Наръчник против скуката – възможности ONline и OFFline”.

Елиан Монов е на 18 години, от с. Хърлец. Той е участник в Международната награда на херцога на Единбург. Това е програма за личностно развитие, която подготвя младите хора за бързо развиващия се свят, като им осигурява балансирана рамка, в която имат възможност да развиват своите умения, да доброволстват и да спортуват.

Чрез изпитаната методология на програмата те изграждат свой индивидуален план, който следват в продължение на месеци.

Елиан участва в Наградата на ниво Бронз. След като приключи ниво Бронз през месец май, Елиан планира да продължи напред в програмата за личностно развитие, като започне следващото ниво – Сребро.

Моята лична цел е да ръководя младежки срещи по интерактивен начин с активности и енерджайзъри. Първоначалната ми цел бе да организирам интерактивна среща с минимум 6 участници, която да обобщи резултатите от провеждането на „19-та Национална среща на младежките парламенти”, април 2020 г., в град Козлодуй.

Епидемичната обстановка е предизвикателство за целия свят, включително и за участниците в Наградата, затова промених и адаптирах главната цел, за да остане валидна.

Обмислих различни варианти и така ми хрумна идеята – да организирам видео разговор на тема „Възможности от вкъщи #ЩеСеСправимЗаедно“, в който да представя „Наръчник против скука – възможности ONline и OFFline“.

Наръчникът има за цел

да даде идеи на младежите, които имат свободно време след дистанционното училище и искат да го уплътнят с нещо полезно. Сега искам да споделя събраните интерактивни дейности от наръчника и да ги направя достъпни за повече младежи в България.”, разказа за своята идея Елиан.

Наръчникът съдържа увод и 6 глави с идеи, какво да правим по време на епидемията ONline или OFFline.

В него учениците могат да намерят съвети как да отделят време за себе си, за да подредят личните си неща, как да спортуват в рамките на извънредното положение, да учат нови езици, как да доброволстват и да общуват онлайн и офлайн, и как да са полезни на родителите си в семейството.

На 5-тата страница има QR код, който може да бъде сканиран с камерата на телефона, в него се крие препратка към календар със събития, уебинари и безплатни курсове.
От публикуването му на 15 април 2020 г. до момента, наръчникът е прочетен от близо 500 човека и вече има качени над 10 публикации от предизвикали се участници.

Да погледнем от добрата страна на ситуацията – природата ни дава шанс да се пренасочим в правилната посока, сега имаме време за всичко, което сме отлагали!
Животът е пълен с предизвикателства. Винаги има начин, а сега начинът е да продължим у дома. Ще се справим заедно.”, сподели Елиан Монов.

Елиан участва в редица събития на Община Козлодуй, както и създава и управлява страницата „Нулев отпадък с Елиан”, в която популяризира еко инициативи, които спомагат за опазване на околната среда и здравословния начин на живот.

Община Козлодуй се гордее с такива млади и амбициозни хора като него.

Можете да изтеглите наръчника в PDF формат от тук: https://cutt.ly/NarychnikProtivSkuka

Линк към календара със събития и възможности от наръчника: https://cutt.ly/CalendarNarychnikProtivSkuka

Линк към видеото в Youtube:
https://cutt.ly/VideoNarychnikProtivSkuka