30 процента от договорените европейски средства в Северозападна България се инвестират в Плевенска област. Безвъзмездната финансова подкрепа е за повече от 350 милиона лева по различни проекти на оперативните европрограми, съобщиха от БНР.

2019-а година приключва с 417 проекта за областта. Ръстът е най-голям по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) . 48 от договорите са резултат от процедурата „Насърчаване на предприемачеството“, която осигурява целенасочена подкрепа за новосъздадени предприятия.

В Северозападна България една трета от стартиращите фирми ще се развиват в област Плевен и инвестират над 9 млн. лв. безвъзмездна помощ.

генерал агрохимикали

Николета Минчева, експерт в Областния информационен център, заяви:

„Палитрата е много разнообразна, производството и услугите, които предлагат, тръгвайки от архитектурно проектиране, промишлен дизайн, геодезически услуги, минавайки през металообработването, имаме проекти в областта на медицината. Производство на изкуствени тазобедрени стави. Огромната част са в Плевен – 38, пет в Червен бряг се изпълняват вече, в Кнежа, в Рупци една, в Опанец една, в Белене.“