През месец юни т.г. в област Монтана са настъпили 66 пътнотранспортни произшествия, от които 17 тежки. При инцидентите на пътя са загинали 2-ма граждани, ранените са 20. В сравнение със същия месец на предходната година, ПТП-тата са били със 9 повече, загиналите с 1 по-малко, ранените с 4 повече.

Устновените нарушения на ЗДвП са 4 098 , като 3 146 от тях са нарушения на скоростните режими.

Както и през останалите месеци от годината отново най-голям е броят на санкционираните водачи за неспазване на предимство, знаци и сигнали – 162, следват глобените за нередовни пътни документи – 120.

За неправилно спиране и паркиране наказателни документи са съставени на 88 водачи. 75 е броят на глобените през месеца за неизползване на обезопасителни колани и каски. 61 са санкционираните водачи, шофирали без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

40 са санциите за управление на технически неизправни МПС, 28 – за неправилно движение по пътното платно.

20 водачи са заловени да шофират след употреба на алкохол, а 4-ма – след употреба на наркотични вещества.

За установени нарушения на ЗДвП временно са отнети 44 шофьорски книжки, на 21 пътни превозни средства е прекратена регистрацията, 6 пътни превозни средства са временно спрени от движение.

През месеца са проведени 10 специализирани полицейски операции по безопасност на движението по пътищата и 1 – по метода на „Широкообхватния контрол“.

Обезпечен е общественият ред при провеждането на 9 масови, спортни мероприятия, митинги и шествия.

Проведени са 8 превантивни беседи по безопасност на движение по пътищата с деца, ученици, учители и родители. Издадени са 13 писмени предписания до държавни органи.