Ден на безплатния градски транспорт във Враца ще бъде обявен на 18-ти юли, като всички пътници ще могат да използват превозните средства неограничено и напълно безплатно.

Целта на активността е да покаже нагледно ползите от използването на градския транспорт, спрямо личния автомобил, имайки предвид бързината, удобството и достъпността на услугата.

Началото на „Ден на безплатния градски транспорт“ във Враца ще бъде обявено от Калин Каменов, кмет на Община Враца, Бойко Благоев – ръководител отдел комуникации в Представителството на Европейската комисия в България, Николина Троянович, звено България, Хърватия и Словения, ГД „Регионална политика“ към Европейската комисия, г-жа Цветана Иванова, Областен информационен център – Враца, Виктория Начева, управител на „Тролейбусен транспорт – Враца“ ЕООД, както и от местния инфлуенсър Радостин Кузманов.

На същия ден ще започне и инициатива в 4-те детски градини, реновирани и санирани по европейски програми – „Европейчета”, „Дъга”, „Зора” и „Знаме на мира”.

В тях ще се проведат интерактивни работилници, чиято цел е да образоват децата в ранна възраст за това колко важна е чистата околната среда и каква е ролята на Европейския съюз за развитието на регионите в страната. Работилниците ще бъдат водени от известната YouTube влогърка, млада майка и художничка – Анна Гуркова, която е родом от град Враца.

Обществените инициатива са по повод стартирането на информационната кампания „Враца-проход към зелено бъдеще“, която е част от комуникационната инициатива „Европа в моя регион“.

Множество промени, водещи до осезаемо подобряване на качеството на въздуха във Враца, са представени като част от съвместна инициатива на Община Враца и Европейския съюз.

През последните години във Враца се извършват поредица от промени, чиято цел е цялостното подобряване на качеството на живота в града и региона – от реновирането и санирането на редица училища, детски градини и жилищни сгради до пълното електрифициране на градския транспорт в града.

С цялостната подмяна на автопарка, Враца се превърна в първия град в България с напълно чист и екосъобразен транспорт.

Благодарение на тези промени местното население вече може да се наслаждава на по-чист въздух, да намали битовото си потребление и да подсигури качеството на образование на децата си.

Разработени с подкрепата на Община Враца и Европейския съюз, тези постижения са представени на вниманието на гражданите по време на едномесечна (15 юли – 15 август 2022 г.) информационна кампания под мотото „Враца – проход към зелено бъдеще“. Тя е част от съвместна комуникационна инициатива “Европа в моя регион”, която представя действията на Европейския съюз за регионите в цяла Европа.

Инвестициите в пълното електрифициране на градския транспорт в града, реновирането и санирането на учебните заведения – училища и детски градини, както и на 15 жилищни сгради, надвишава 40 милиона лева.