Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и кметът Калин Каменов откриха в Парламента изложба на рисунки, на възпитаници от Начално училище „Св. Софроний Врачански“ във Враца.

Експозицията е част от програмата, посветена на 110-ата годишнина от основаването на учебното заведение и 280 години от рождението на неговия патрон. Изложбата включва картини, макети и други произведения на изобразителното изкуство, сътворени от ученици между 1 и 4 клас.

Днес сме заедно и празнуваме таланта на нашите прекрасни деца, подчерта в приветствието си Цвета Караянчева. Председателят на парламента добави, че представените творби са на деца, които влагат енергията си не само в своето творчество, но и за по-добри резултати в учението.

Кметът Калин Каменов отбеляза, че Софроний Врачански е духовният закрилник на града, който се е борил българската писменост, език и книжовност да бъдат запазени и предадени на поколенията. Днес, като негови потомци, наш дълг е да прославяме делото му, каза той.

Калин Каменов отчете и ролята на НУ „Св. Софроний Врачански“ като едно от най-добрите начални училища в страната.

На откриването на изложбата в Народното събрание присъства и Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, който пожела на малките художници да продължат да прославят своето училище и с други прекрасни инициативи.

Той допълни, че през 2019 г. ще бъдат почетени още две годишнини, свързани с личността на Софроний Врачански – неговата епископска хиротония и канонизацията му за светец от Българската православна църква.

Директорката на НУ „Св. Софроний Врачански“ – Антоанета Сиракова благодари на председателя на Парламента –Цвета Караянчева за възможността да представят творчеството на децата от Враца и на кмета Калин Каменов за подкрепата и съдействието при реализирането на инициативите, свързани с отбелязването на бележитите годишнини.

Изложените рисунки са част от проект „110 години училище“, реализиран от Детския парламент „Детство без тревоги“, към учебното заведение.

На събитието присъстваха още народни представители от област Враца, общественици и журналисти.