Група ученици от ППМГ “Акад. Иван Ценов”, водени от г-жа Калина Николова, учител по Английски език, и г-жа Пепа Павлова, учител по Физика и астрономия, станаха участници в Астро парти, организирано от Фондация „Еврика” и провело се в гр. Вършец.

Доказани имена на науката като Доц. Д-р Владимир Божилов от СУ „Св. Климент Охридски”, Д-р Георги Латев от БАН, директорът на Обсерваторията в Димитровград бяха лектори на събитието и въведоха учениците в новите светове на космоса, измерването на времето в астрономията и др.

За участниците беше любопитно да научат от първо лице за истинско българско откритие, да видят снимки на звезда, отстояща на 1000 светлинни години от Земята, и така показващи ни как е изглеждала звездата по времето на цар Иван Александър.

Изключително забавна, но и познавателна беше практическата задача, поставена от г-н Иво Джокин, директор на Центъра за извънкласни дейности в с. Байкал: децата саморъчно изработиха квадрант за определяне географската ширина, на която се намират.

След настъпването на вечерта последваха наблюдения с телескоп, благодарение на които учениците видяха кратерите на Луната.

Лекторите разказаха на младите си приятели за Плеядите, Марс, Юпитер и други любопитни обекти на звездното небе.