Масовото изкачаване на връх “Ком”, организирано от община Берковица” по повод годишнина от рождението на Иван Вазов, се отменя.

Причината на 11-ти юло да не се състои традициционен масов поход ” По стъпките на Вазов” са въведените с новата заповед на здравния министър по-строги противоепидемични мерки на територията на Република България, които са в сила от днес, уведомяват от Общинска администрация – Берковица.

Припомняме, че след като броят на новозаразените с COVID-19 премина прага от 200 души, със заповед на Кирил Ананиев бяха върнати част от по-строгите мерки, с цел ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция.

С новата заповед се забраняват посещенията на закрито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения. Посещенията в тези обекти на открито се допускат при заетост до 50 % от общия капацитет на заведенията и при спазване на въведените противоепидемични мерки.

На основание същата заповед не се разрешават групови празненства с присъствие над 30 души на открито и на закрито (в т.ч. сватби, балове, кръщенета и др.).

Здравният министър разпорежда още всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, на открито и на закрито, да се провеждат без публика.

В заповедта е разписано още, че министрите и държавните органи, съгласно функционалната си компетентност, е необходимо да предприемат незабавни контролни мерки на територията на цялата страна, като усилията да бъдат насочени към задължително прилагане и спазване на противоепидемичните мерки.

Всички прояви и събития следва да се организират при засилен предварителен и текущ контрол. Областните щабове, кметствата и областните администрации създават необходимата организация за контрол по спазване на въведените мерки на територията на страната, като могат да въвеждат и допълнителни такива при отчитане на спецификата и данните за разпространението на COVID-19 в съответните населени места.

Снимка: фейсбук страница ” Връх Ком”