Кметът Калин Каменов бе сред гостите на храмовия празник на Черепишкия манастир „Успение на Пресвета Богородица”. Стотици бяха миряните от Враца, Мездра и населените места по Искърското дефиле, които се събраха в един от най-старите храмове във Врачанска епархия, за да се преклонят пред иконите на Света Богородица.

Празникът Успение Богородично започна с тържествена света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Врачанския Митрополит Григорий и свещеници. След богослужението бе извършен водосвет за здраве на всички присъстващи и по традиция бе раздаден курбан.

Черепишкият манастир „Успение на Пресвета Богородица“ е построен през 14 век на живописно място до река Искър и е бил няколко пъти опожаряван. Възстановен е през 17 век от Пимен Зографски. Светата обител е приютявала първия български епископ и виден възрожденец – Свети Софроний Врачански.
През 19-ти век манастирът и монашеското братство са свързани с националноосвободителните борби на българския народ.

Храмът е и любимо място на великия български писател Иван Вазов, който при престоя си в манастира пише емблематичния разказ „Една българка“.