Вчера, 28 май, пред Поповото ханче в с. Бутан с хляб и сол бяха посрещнати походници, участници в 76-ия Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета, Козлодуй – Околчица”.

В 20:30 часа се проведе тържествен концерт с участието на самодейни състави от селото. Състоя се и възпоменателен митинг-заря по повод 148 години от преминаването на Христо Ботев и неговите четници през село Бутан и техния героичен подвиг. На площада кметът на село Бутан Ивайло Иванов приветства група походници от град Крумовград и присъстващите.

Гост на тържеството беше Ивалина Банова, зам.-кмет на община Козлодуй. „Историята пази спомена за пътя на Ботев и неговата чета от Козлодуй до Околчица, за пътя на тези смели българи към безсмъртието. Ние, жителите на община Козлодуй, се гордеем, че всяка година изпращаме младите Ботеви поклонници по стъпките на героите. И нека продължи традицията! Бъдете смели и упорити! Борете се за мечтите си!”, каза в приветственото си слово г-жа Банова.

Празника уважиха и кметовете на кметствата от населените места в община Козлодуй, общински съветници, граждани и гости на Бутан.