Приключи съвместното летуване на български и на украински деца на Българското Черноморие.

В изпълнение на Споразумението за сътрудничество между двата побратимени града, подписано през м. май тази година от кмета на Община Мездра Иван Аспарухов и от кмета на Конотоп Артем Семенихин, през втората половина на м. август 87 ученици от гр. Мездра и 29 ученици от украинския град Конотоп, Сумска област на възраст от 11 до 17 години бяха на летен лагер в черноморското курортно селище Кранево.

Много позитивни емоции предизвика импровизираната дискотека, организирана в Хотел “Александра Палас”, където бяха настанени децата, по време на която те се забавляваха заедно, играха народни хора и танцуваха популярни български и украински песни. Най-активните в танците получиха награди.

По време на едноседмичната си визита у нас гостите от Украйна посетиха Университетската Ботаническа градина и Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в Балчик, както и един от най-живописните туристически обекти в България – природния и архитектурен резерват Нос Калиакра.

В знак на взаимно уважение в края на лагера представителите на двата побратимени града си размениха символични подаръци. Гостите благодариха от сърце на Община Мездра за оказаното гостоприемство и поканиха, когато обстоятелствата позволяват това, деца от Мездра да гостуват в Конотоп.

Чрез видеоконферентна връзка летуващите бяха поздравени от кмета на община Мездра Иван Аспарухов.
Така, въпреки сянката на войната, българските и украинските деца съградиха неръкотворен мост на приятелството между Мездра и Конотоп.

В унисон с мъдрата мисъл на известния български възрожденски строител, архитект и скулптор Уста Колю Фичето (1800-1881 г.): “Можете да сте господари на всичко или роби на всички – от вас си зависи. Ама помежду си не градете толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове – да ви събират!”.