Жалба срещу присъдата е внесъл и защитникът на подсъдимия

Днес тръгва делото, в което близките на простреляния Томи от Мездра обжалват присъдата от 6 години лишаване от свобода за бащата на детето, произвело изстрела срещу Томи.

„Очаквам обективност и справедливост. Този случай е прецедент в нашата и европейската правна история. Фактологията и доказателствата са изяснени. Остава една справедлива преценка. Всичко води към максимално наказание”, коментира дядото на детето пред Нова ТВ.

Припомняме, че около 17 ч. на 08.01.2021 г., пред къща на ул. „Сливница“ в гр. Мездра, бе открито безжизнено тяло на осемгодишният Томи.  Детето е било транспортирано до Филиала за спешна медицинска помощ в града от неговия баща, където била констатирана смъртта му. Подаден е и сигнал на телефон 112.

В хода на разследването е било установено, че второкласникът Томи бил в дома на неговия съученик – К.Й. Свидетели на инцидента са заявили за силен гръм в района на имота. При извършен оглед в мазето на къщата са били открити ловни пушки, полуавтомат и нарезна карабина. Били са намерени и боеприпаси – патрони. Въпросните оръжия и боеприпаси са законно притежавани от Д.Й., бащата на К.Й., който не е пострадал.

Потресаващи са подробностите около трагедията, при които стана ясно, че  Томи е бил съблечен и изкаран на тротоара пред къщата на ужасите, в опит престъплението да бъде прикрито.

Делото бе образувано след внасяне на две жалби срещу присъда, произнесена от Районен съд – Мездра по НОХД 276/21, с която бе признат за виновен Д. Й. от Мездра и му бе наложено наказание след редукция от 6 г. „лишаване от свобода“ при „общ“ режим на изтърпяване.

Подсъдимият бе признат за виновен в това, че 8 януари 2021 г. в гр. Мездра в дома си е държал четири броя огнестрелни оръжия и 28 боеприпаси за тях в нарушение на ЗОБВВПИ, вследствие на което е произведен изстрел с едно от оръжията и е последвала смъртта на малолетно дете, като деецът не е искал и не е допускал това и случаят е особено тежък.

Жалби срещу присъдата са внесли повереникът на наследниците на починалото малолетно дете и защитникът на подсъдимия.