БК „Ботев 2012“ проведе IX турнир за купата по баскетбол на Враца. Турнирът се проведе под патронажа на кмета на Враца Калин Каменов.

В първия финален мач баскетболистките от женския отбор на БК „Ботев 2012” загубиха от отбора на Монтана с резултат 34:71. Състезателките на клуба се представиха достойно, имайки предвид че не са играли от 5 години и, че играха срещу най-силната школа в женския баскетбол – отборът на Монтана.

Във втория финален мач мъжете на БК „Ботев 2012” спечелиха титлата и златните медали след успех над отбора на Политехника /Дупница” с 96:73, като за най-полезен играч в мача бе избран 18-годишния юноша на клуба Роберто Арнесано. Плеймейкъра на врачанския клуб изигра най – силния мач в кариерата си до момента и заслужено грабна статуетката за MVP.

В третия финален мач при ветераните над 35 годишна възраст БК „Ботев 2012” победиха отбора на Академик /София/ с резултат 68:48. За най-полезен играч в мача /MVP/ бе избран звездата на врачанския баскетбол Христо Цеков- Ченгето, който се завърна в официален мач на клуба след 4-годишно отсъствие в следствие на тежки контузии, но показа, че все още владее баскетболната топка.

В последния мач от програмата на турнира, който беше и най-оспорваната среща, юношите до 19 години на БК „Ботев 2012” отстъпиха на републиканските шампиони за 2023г. на България в тази възрастова група, отбора на Балкан Ботевград с резултат – 78:91. Две минути преди края на мача резултата беше само три точки в полза на гостите, но в крайна сметка, класата на противника надделя и те заслужено спечелиха.

При откриването на турнира Боян Ботйов – родственник на националния герой на България Христо Ботев бе удостоен с грамота за почетен член на БК БОТЕВ 2012-Враца. Турнира се проведе в новата зала на СУ „Христо Ботев” с което – БК„Ботев 2012”-Враца сложи и край на спортно състезателната 2022/2023г.

От края на месец септември ще бъдат възстановени тренировките с подрастващите в клуба след едногодишна пауза поради липса на треньор. Те ще се провеждат в салона на Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца. Ще бъдат набирани и селектирани деца във всички възрастови групи от 6 до 18-годишна възраст – момчета и момичета за провеждане на тренировъчни занимания по баскетбол.

Тренировъчните занимания ще се водят от двама от най-добрите треньори за работа с деца в България от школата на Балкан Ботевград.

От новия сезон мъжките отбори на БК „Ботев 2012”-Враца ще играят в националната аматьорска лига по баскетбол – НАЛБ с два отбора, който ще вземат участие в първа и четвърта дивизия на първенството. БК „Ботев 2012”- ще участва за 14 година в първенството на НАЛб, като през годините сме участвали миминум с един мъжки отбор, понякога с два а един сезон и с три мъжки отбора.

За първи път мъжкия отбор на БК „Ботев 2012” – Враца ще вземе участие в Българската Баскетболна лига/ББЛ към Българската баскетбола федерация и то в най-високото и ниво – А група. На този етап сигурни за участие са 11 отбора в А група Запад, като за последното място на бараж трябва да се срещнат баскетболните клубове- БК „Ботев 2012”-Враца и Видабаскет Видин. Предстоящият сезон 2023/24г. в Българска баскетболна лига – ББЛ ще бъде най-мащабният от стартирането на проекта през 2017г. В шампионата ще вземат участие 77 отбора от цялата странÐ
°, които са разделени в три групи на регионален принцип:

А група / с първенства в групи „Запад”, Център”, Изток” и „Юг”/

Б група / с първенства в групи „Запад”, Център”, Изток” и „Юг”/

В група с първенство в група „Запад”.