Тържествената церемония за освещаване на паметника се организира от кметството в Иново и читалище „Св. Паисий Хилендарски – 1926“. На събитието присъстваха заместник-кметът на Община Видин-Венци Пасков, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, кметът на селото Павел Петров, представители на институции, политически партии, организации, дарители.

Паметникът бе официално открит от Венци Пасков и Павел Петров, а тържественото освещаване беше извършено от видинския владика.

Инициативата да бъде изграден паметен знак, върху който да се изпишат имената на 60 души от Иново, загинали във войните през 1912-1918 г., е подета от местния жител Велко Петков. Преди 30 години той пише писмо до предаването „Всяка неделя“ на БНТ и до Националния комитет за издирване и запазване на войнишките паметници.

Днес, 101 години след обявяването на края на Първата световна война, неговата мечта е осъществена. Това се случва с помощта на дарения от много родолюбиви хора. Сред най-големите благодетели е внукът на дядо Велко – Иван Богданов. На всички дарители бяха връчени грамоти в знак на признателност.  От името на жителите на селото бе изказана благодарност на Община Видин за предоставянето на терен за построяване на монумента.

Деца самодейци от читалището бяха направили специален „гирлянд на славата“ от цветя, който положиха пред паметника. Венци Пасков поднесе венец от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков. Присъстващите се поклониха в едноминутно мълчание в памет на загиналите иновчани, дали живота си за свободата на България.

СЕБН