8 000 широколистни дръвчета бяха засадени в залесителна акция под наслов “Засаждаме бъдеще!”, организирана от Община Мездра в партньорство с доброволческата инициатива “Гората.бг” по повод Международния ден на Земята (International Mother Earth Day) – 22 април.

Върху площ от 16 дка в местността “Бряста” в землището на село Долна Кремена повече от 200 доброволци засадиха млади фиданки медоносна акация и червен дъб. Фиданките са дарение от “Гората.бг”, благодарение на която досега у нас са засадени над 2,2 милиона дръвчета.

В залесителната акция се включиха служители в Общинската администрация и Общинско предприятие „Чистота“, потребители на Комплекс социални услуги за деца и лица с увреждания, ученици от СУ „Иван Вазов“ и от ПГ „Алеко Константинов“, членове на Пенсионерски клуб „Мездрея“, жители на селата Долна и Горна Кремена и на гр. Мездра. Сред тях бяха кметът на Долна Кремена Румен Серафимов, кметските наместници на Ослен Криводол Роман Иванов и на Старо село Асен Янкулов, общинските съветници Галя Василева и Радослав Маринов и др.

Това е поредната екологична инициатива, която Община Мездра и Гората.бг“ реализират съвместно:

• през есента на 2019 г. стотици деца от местните училища, детски градини и социални заведения се присъединиха към доброволческата инициатива “Гората.бг – 100 000 садим гора”, като получиха 1 200 образователни детски комплекти за засаждане на дървета – дарение от Фондация “77” с председател Никола Рахнев,
• в навечерието на Коледа през 2020 г. и през 2021 г. в гр. Мездра и в съставните села на общината бяха засадени общо 5 500 медоносни и плодни дръвчета – липа, жълта и бяла акация, сладка жълта афъзка, череша, джанка, явор и бял бор, предоставени безвъзмездно от „Гората.бг“,
• през пролетта на 2021 г. детският отбор по Футбол 7 на ОФК Локомотив (Мездра) – момчета, родени през 2010/2011 г., с треньор Стоян Стоянов, и ученици от ОУ “Христо Ботев” засадиха 100 млади фиданки от дървесните видове червен дъб, арония и планински лимон в градския парк и в района на поликлиниката.

Община Мездра благодари на всички доброволци, които се включиха в залесителната акция „Засаждаме бъдеще!”.

До края на годината ще бъдат организирани и други подобни инициативи.