Общо 456 третокласници от 16 класа на врачанските учиилища се включиха в седмицата, посветена на завета на Кан Кубрат и неговите синове. Децата участваха в интерактивно представяне на книжка-комикс „Кан Кубрат. Заветът на българите”, организирано от фондация „Въздигане” и Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца.

В дните от 26 февруари до 1 март, момичетата и момчетата посетиха Детски отдел и Филиала ни в ж. к. „Дъбника” и влязоха в ролята на прабългари. Всяко от децата получи комикс, Матилда Гогова – представил на фондация „Въздигане”, запозна учениците с историята за единството на българите и отговори на въпросите на любознателните гости.

Книжката-комикс „Кан Кубрат. Заветът на българите“е за един от най-известните завети в българската ни история – заветът, който кан Кубрат е предал на своите синове, че само обединени са по-силни. Тя има за цел да покаже добрия пример и даде един от най-важните житейски уроци на подрастващите. Третокласниците са избрани за тази инициатива, тъй като тепърва започват да изучават българска история в часовете.