Общо 18 зони за четене, под формата на къщички за книги, открива „Обществен дарителски фонд за Враца”.

Местата за размяна на четива за деца и младежи се помещават в училищата на територията на общината и са успешният резултат от първата дарителска акция на Сдружението. Кампанията за събиране на средства започна през ноември 2018 година под надслов „Обособяване на зони за четене във всяко училище от община Враца”.

След провеждането на редица успешни инициативи и даренията от граждани, общественици и представители на бизнеса сумата за осъществяване на идеята беше събрана и къщичките за книги вече са монтирани в учебните заведения.

На 24 април ще бъде направено официално откриване на първите зони за четене.

Събитията ще се проведат около къщичките за размяна на книги, а специално за случая ще гостува илюстраторът Мая Бочева. Следващите събития за популяризиране на къщичките за книги са планирани за 8, 9 и 20 май.

През май в събитията ще се включат съответно на 8 май – Радостина Николова – автор на „Приключенията на мотовете“ и на 9 май – Вал Стоева – главен редактор на сайт „Детски книги”.

С откриването на зоните стартира и размяната на книги сред учениците, които занапред ще се грижат за разнообразието от литература и приветливия вид на къщичката.

Зоните ще бъдат открити по следния график: