На тържествен концерт, посветен на 141-та година от освобождението на Враца, за първи път бяха връчени наградите „Вестител“, с които се отличиха активни граждани, участвали в общественозначими каузи. 

На церемонията присъства и кметът Калин Каменов, който приветства присъстващите и участниците в симфоничния концерт. Много често, забързани в своето ежедневие, ние мислим какво нямаме, негативни сме и язвителни един към друг. Но ако се замислим какво ни липсва, ще разберем, че нямаме достатъчно вяра в себе си и в бъдещето ни. Преди 141 години нашите предци са имали една мечта – да видят родината си свободна. С много вяра и родолюбие, те постигат целта си. Днес, близо два века по-късно, Освобождението е в нашето съзнание и душа. То трябва да ни свързва с желанието да бъдем по-добри хора и пример за подражание. В навечерието на деня на Освобождението на града, с моите колеги решихме да покажем активните граждани във Враца и те да бъдат отличени. Това е причината, заради която учредихме наградата „Вестител“. Хората, които ще получат приза са познати на всеки един от нас, те са съвременните вестители. Вярвам, че тази награда ще се превърне в традиция, а с всяка следващата година номинираните ще бъдат все повече. Честит празник!“ – каза кметът Калин Каменов.

Празничният концерт на Симфониета Враца продължи с  емблематични арии, в изпълнение на солистите – Диляна Георгиева, Радинела Василева и Петър Данаилов, и под вещото ръководство на диригента – Христо Павлов.

Първите отличени с приза „Вестител“ бяха известният фотограф – Тони Дуковски и скулпторът Милен Иванчев. Наградите връчи кметът Каменов.

Грамота „Вестител“ получи и общественикът Христо Илиев, който възстанови средновековната подземна църква, намираща се в двора на храма „Св. Николай“. 

За ярко изразена гражданска позиция и активност при разрешаването на проблеми в общината, бе отличена и групата в социалната мрежа – „Враца – Кажи на кмет и община“.

В рамките на симфоничния концерт, кметът Калин Каменов награди и девет ученици, организирали доброволчески инициативи и благотворителни концерти за лечението на покойната Инес от Враца.

На събитието присъстваха още: заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, секретарят на местната администрация Нина Дакева, главният архитект Чавдар Спасов, общественици, дейци на културата, ученици и граждани.

Наградата „Вестител“ цели да поощри гражданската активност сред жителите на града и да популяризира авторите на добрите идеи.