Средновековна крепост в Пирот – Сърбия и раннохристиянска базилика в Монтана- България бяха реставрирани по проект за трансгранично сътрудничество. Резултатът от приключването на дейностите бе представен от кметът на Монтана Златко Живков

Раннохристиянската базилика се намира в югоизточното подножие на хълма Калето и е разположена извън крепостната стена на Кастра ад Монтанезиум. Базиликата допълнително е била оградена с дебела стена от юг и изток. Ориентацията на сградата е в посока изток-запад. Предполага се, че оригиналната ѝ височина е достигала около десет метра. Базиликата е построена върху развалините на разрушена антична сграда, вероятно античен храм. Тази хипотеза се гради на откритите археологически артефакти. Базиликата е датирана от началото на IV в. – времето на император Константин Велики (280 – 337). По-късно е надградена, за да се разшири пространственият ѝ обхват.

Крепостта „Кале“ в Пирот е многопластов исторически обект с преобладаващ сръбски средновековен строителен период (наречени Горен и Среден град),датиран от XIV и XV в., и по-късно строителство, пространствено разширено от последното голямо обновление от началото на XIX в. (наречено Долен град). Историческите данни, множеството случайни находки, както и археологическите проучвания доказват съществуването на селища и укрепления на същото място в по-ранни исторически периоди (праистория, римски и византийски период).

В рамките на проекта са извършени мащабни строителни дейности по реставрация и развитие на двата културно-исторически и туристически обекта – крепостта Кале в Пирот и крепостта Кастра ад Монтанезиум в Монтана. Издаден съвместен туристически пътеводител, съдържащ ключови исторически данни за двете крепости. Оформени са експозиции в крепостта Кале, които са проектирани на три ниви – за туристи, за деца и за изследователи.

Разработена презентация с модерни методи на виртуална и разширена реалност, както и с приложението за смартфони Momcilovgrad, което може да бъде изтеглено от официалния магазин Google Play.

Проектът започна преди две години и приключи в одобрения срок. Общият бюджет е 695 167,85 евро. Финансирането  от Европейския съюз е 505 263,55 евро.