Последната изнесена приемна на кмета  и общинското ръководство по населените места в община Козлодуй  се състоя в с. Гложене. Следват още три срещи с граждани, които ще се проведат в град Козлодуй.

Г-жа Маринела Николова стартира срещата с най-сериозния проблем за селото, който притеснява голямата част от живущите, а именно – преминаването на тежкотоварните автомобили на земеделските производители по ул. „Христо Ботев” и ул. „Александър Стамболийски”. „Помолих проектант да изчисли, колко би ни струвало, ако направим цялостна рехабилитация на ул. „Александър Стамболийски” и сумата е в размер на около 400 000 лв. Това е непосилно за Общината на този етап. Възнамерявам до края на годината да проведа още една среща с фирмата, собственик на тежкотоварните автомобили, тъй като този проблем го има и в останалите населени места: Хърлец, Крива бара и Бутан. Отново ще поговоря да направят обходен маршрут, за да не минават през населеното място”, каза г-жа Николова.

Кметът на общината сподели, че с цел превенция за намаляване на престъпността и спокойствието на гражданите, догодина Общината ще изпълнява проект за поставяне на виодеонаблюдение по населените места. Планира се също да бъдат монтирани лед осветителни тела през пролетта на 2019-та година.

Г-жа Николова засегна наболялата през тази година тема – изгорялата читалищна сграда в с. Гложене. Тя направи равносметка на направеното до момента: „Още веднага се състави комисия, под ръководство на г-н Петко Петков. Вече са комплектовани и изпратени документи, заедно със снимков материал за кандидатстване по проект към Фонд „Бедствия и аварии” за възстановяване на щетите, остойностени на 1 300 000 лв. Очакваме в скоро време резултат, за да можем да започнем дейности за възстановяване на читалището. Благодаря на всички граждани, които помогнаха и помагат с книги и средства за гложенското читалище”, каза Маринела Николова.

По време на срещата стана ясно, че се работи за подобряване на живота както на пълнолетните граждани в населенето място, така и на най-малките представители в обществото. Кметът разказа за извършения ремонт в детската градина, където са подменени всички радиатори. „Вложихме 80 000 лева в ДГ „Радост”, Гложене за новите радиатори, за подмяна на плочки и санитария в тоалетните за децата, за ремонт на една от занималните. Ремонтът приключи в края на месец септември. Благодаря за организационната работа на директора, г-жа Нели Декова”, уточни кметът на общината. Предстои обновяване на детската площадка зад кметството и реставрация на иконите и ремонт в църквата. За двете дейности са получени целеви средства от АЕЦ „Козлодуй”. Църквата вече е с подменен под, предстоят още дейности по реконструкция на сградата, информира Петко Петков – кмет на Гложене.

„Миналата година изплатихме 114 000 лева по дело, което се е влачило с години във вашето село. Става дума за трудова злополука и изплащане на обезщетение, което ако се беше платило навреме, щеше да струва на общината 50 000 лева, а не 114 000 лева, колкото изплатихме през миналата година”, уточни още кметът на общината.

На срещата бяха поставени още наболели за гражданите проблеми като: бързото преминаване на автомобили по главната улица, силната музика в часовете за отдих, преминаването на каруци, които не спазват правилата за движение по пътищата, увеличаващия се брой на безстопанствените кучетата в селото, необходимостта от продължаването на дейностите по изграждане на осветлението и водния цикъл на част от улиците в селото. За част от тях Кръстьо Кръстев, началник РУ – Козлодуй, пое ангажимент, част от тях общината ще решава, съгласно възможностите. Интерес за всички представляваше информацията за предстоящия проект за обновяване на площада в селото. Община Козлодуй е кандидатствала по проект за финансиране на 300 000 лв. за реконструкция на централната част на Гложене. На изнесената приемна в Гложене присъстваха и Мая Занева, председател на ОбС, Весела Вълкова, заместник-кмет, Чавдар Слабов, управител на ОП КД.

В края на срещата кметът на общината, Маринела Николова, връчи плакети по случай златна и диамантена сватба на пет семейства от Гложене. Златна сватба през 2018-та година са отбелязали Кирил и Анелия Методиеви (15.06.1968 г.), Благой и Люба Цветкови (28.08.1968 г.). С плакет за 60 годишнина бяха удостоени Деко и Росица Декови (10.08.1958 г.) Методи и Димитра Георгиеви (26.10.1958 г.) Илия и Митка Томови (11.12.1958 г.).

„Много ни зарадвахте. Това е голямо уважение за нас – лично кметът да ни връчи плакет за годишнината. Благодаря ви”, каза Люба Цветкова след срещата.

Изнесените приемни продължават в Козлодуй – на 20 ноември е срещата в голямата зала на Община Козлодуй от 17.00 часа, на 23-ти ноември от 17.00 часа кметът и екип ще бъдат в Турлашка махала, а в неделя, 18 ноември, от 16.30 часа Маринела Николова ще се срещне с жители на 8-те улици.