„За мен е огромно удоволствие, в Деня на християнското семейство, да поставим началото на изграждането на социален комплекс. Надявам се, когато новият дом на децата стане факт, живущите в квартала да ги подкрепят и да са едно цяло. Обществото трябва да разбере, че няма различни деца. С общи усилия ще успеем да променим нагласите, а Враца – като лидер в социалните услуги в страната – вече го прави. Вярвам, че мисията тук, наистина ще бъде възможна!“ – каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова преди символичната първа копка на Центъра за настаняване от семеен тип.

Приветствие към присъстващите отправи и кметът Калин Каменов, който пожела на живущите в ж.к. „Металург“ да подкрепят децата, които ще бъдат настанени в ЦНСТ-то. „На днешния празник няма нищо по-смислено от това да бъдем добри и обичащи.  Само след година тук ще живеят 12 деца, които също като нас имат мечти. Вярвам, че с общи усилия ще се справим с неразбирането на техните проблеми“ – заяви Каменов.

Първата копка на Центъра за настаняване от семеен тип бе направена от кмета Калин Каменов, заместник-министър Русинова и заместник областния управител Мирослав Комитски. Церемонията продължи с водосвет за здраве и благополучие. Врачанският митрополит Григорий положи  и основния камък на бъдещата сграда.

На събитието присъстваха още: експерти от различни институции, потребители на социални услуги в общината и граждани.

Програмата ще продължи с базар, организиран от потребители на социални услуги във Враца, дискусия, както и концерт на деца със специални образователни потребности в Градската концертна зала.

Изграждането на Център за настаняване от семеен тип се осъществява по проект на Община Враца – „Нова възможност за деца и младежи в Община Враца- Проект 1” по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 година. Стойността на проекта е 815 049 лв. Основната цел е да бъде осигурена ефективна социална инфраструктура, предназначена за предоставяне на нов вид резидентни услуги в общността, които да заменят институционалния модел на грижа за деца.

В рамките на проекта ще се извърши реконструкция и ремонт на Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст, с капацитет – 8 места и Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21-годишна възраст, с капацитет от 6 места.