Под мотото „Изкуството да споделяме” в Историческия музей бе представено археологическото проучване на участъци от западната крепостна стена на античния град Алмус. Преди това ученици, журналисти и граждани разгледаха археологическите разкопки. Изявите са посветени на Европейските дни на културното наследство.

Директорът на музея Даниела Замфирова благодари за подкрепата на Община Лом и акцентира върху изключителната важност на разкопките за града и неговата история. Тя посочи, че археологическите проучвания ще дадат ценна информация за хронологията и вътрешната планировка на археологическия обект. Научният ръководител на обекта д-р Юлий Емилов – главен асистент в СУ „Св. Климент Охридски”, заместник-ръководителят Валери Стоичков – уредник на отдел „Археология” в Историческия музей в Лом и Владислав Живков от Националния археологически институт при БАН, обясниха подробно за резултатите и изводите от направените проучвания. Специалистите представиха открити от тях находки по време на проучванията на античната крепост това лято.

Античната крепост Алмус се намира в квартал Калето в град Лом. Представлява римски кастел с обща дължина на крепостната стена от около 200 метра и площ 4.1 хектара. Според исторически източници, укреплението датира от началото на 2 век. Смята се, че е имало речно пристанище, обслужващо военния флот и търговските кораби.