Божи и Марти са две деца от община Козлодуй, които живеят в село  Хърлец, в любящо семейство. Диагнозата детска церебрална парализа би могла да бъде по-лека, ако тригодишните момчета проходят. Това би могло да се случи след операция в САЩ, за която са необходими 130 000 $.  В община Козлодуй са стартирани редица инициативи в полза на двете близначета. Детски градини и училища ще организират коледни базари, а кутии за събиране на средства има вече поставени в някои търговски обекти в Козлодуй.

На 30 ноември, петък от 18.00 часа в Дом на енергетика ще се проведе голямо събитие, включващо благотворителен базар и концерт. Изпълнителите Лора Караджова, Дивна, Ендо, Рафаел, Светли Миланов, танцов състав „Златия” ще участват в събитието безвъзмездно. Талончета за вход, на стойност 20 лева могат да се закупят от касата на читалището в Козлодуй. При желание за допълнителна подкрепа може да се използват специално създадените банкови сметки.

Ето какво казват  родителите на Божи и Марти:

генерал агрохимикали

Здравейте, ние сме родителите на тези две слънчица – Божи и Марти, които решиха да се появят на бял свят по-рано от датата на термина за раждане. Те са дълго чакани деца. Родиха се в 32-ра ГС – в 7мия месец по 1,600 кг. Бяха в кувьоз 40 дни. Изписаха ги здрави по 2,300кг. С времето забелязахме, че не показват признаци за нормално развитие за възрастта си и започнахме да правим рехабилитация. На година и 6 месеца им поставиха окончателната диагноза Детска Церебрална Парализа. Всеки месец по 10 дни посещаваме специализирани центрове в гр. София и гр. Котел. През останалото време ни обучиха и ние вкъщи да правим упражнения. Благодарение на рехабилитацията, децата ни започнаха да се обръщат, пълзят, да се изправят, да сядат и да се придвижват със специална проходилка.
Разбрахме за доктор Парк и неговата надеждна операция – Селективна Дорзална Ризотомия, която се прави на гръбначния стълб. Д-р Парк ни дава надеждата, че в резултат от операцията, ще се премахне мускулният спазъм, който пречи на Божи и Марти да проходят. В България такава операция не се практикува.
Подадохме документи и получихме отговор след 6 седмици, точно на празника “Малка Богородица”, че децата ни са одобрени. Сумата е огромна и непосилна за нашето семейство, а операцията 
трябва да се направи възможно най-скоро.
Според д-р Парк след операцията Мартин ще има самостоятелно ходене във всяка среда, а Божидар ще ходи с бастунче в защитена среда.
Молим всички Вас да ни помогнете в сбъдването на мечтата на нашите деца.
Благодарим ви от все сърце!
Може да дарите средства по банковите им сметки

 

Божидар Тихомиров Наков 
IBAN:BG66BPBI79444054650501
BIC:BPBIBGSF 

Мартин Тихомиров Наков
IBAN:BG50BPBI79444054650401
BIC:BPBIBGSF