По повод провеждането на втори открит кръг на Национален шампионат ралиспринт „ВИДА 2018”, в заседателната зала на Община Видин се проведе среща под ръководството на заместник-кмета Цветан Асенов. На нея присъстваха експерти от Общината и представители на институциите, ангажирани с  подготовката на състезанието – ОД на МВР, сектор „Пътна полиция”, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, Центъра за спешна медицинска помощ,  на Община Грамада и кметът на село Синаговци и  председател на АСК „Жико-моторспрот” Иван Иванов.

Със заповед на кмета на Община Видин Огнян Ценков се определят трасето и условията за протичане на шампионата. На 4 ноември 2018 г. ще бъде затворен път III-1413, от км 0+899 до км 12+849 (Грамада-Синаговци) за ползване на пътното платно и на земи в обхвата на пътя за провеждане на автомобилното състезание от 07:00 ч. до 15:00 ч. Движението на моторни превозни средства ще бъде организирано в съответствие с представения  и съгласуван  от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Видин и План за сигурност, като движението на моторни превозни средства се пренасочва  по следните обходни маршрути:

за движещите се пътни превозни средства от гр. Видин за гр. Грамада и с. Водна (Община Грамада) и  обратно:

– гр. Видин – Гара Срацимир (Път I-1 /E79/; Гара Срацимир – гр. Грамада (път III-141), гр. Грамада – с. Водна  (4121) и обратно;

за движещите се пътни превозни средства от гр. Кула за с. Синаговци (Община Видин)  и обратно:

– Кула – местност „Церова вода” – гр.Грамада – Гара Срацимир (път III-141); Гара Срацимир – гр. Дунавци (път I-1  Е 79); гр. Дунавци – с. Синаговци (път III-1413) и обратно;

– гр. Кула – гр. Видин  (път II-14);  гр. Видин – пътно кръстовище гр. Дунавци (път I-1Е 79), Дунавци – Синаговци (път III-1413).

За ограничение на движението ще бъде поставена необходимата пътна сигнализация.

В надпреварата ще участват автопилоти от съседните Сърбия и Румъния, както и шампионите на България от рали спринт за 2018 -Мирослав Ангелов/Еди Сивов, които ще се състезават с един от най- силните заводски автомобили в Европа – Шкода Фабия R5. В неделния ден скоростните отсечки ще се проведат в местността “Божурица”. Трасето се затваря в 8.00 ч., един час преди стартирането на първия състезателен автомобил. Организатори на състезанието са Община Видин, АСК „Жико-моторспрот” – Иван Иванов.