„В последните няколко години с моя екип си поставихме цел да променим облика на традиционните събития във Враца, като поставим акцент върху българския бит и култура. Щастлив съм, че тези промени срещнаха подкрепа от страна на нашите съграждани, като по този начин постепенно възраждаме българските традиции и обичаи. Лакмусът за това е Традиционният врачански есенен панаир. На юбилейното издание на форума присъстваха над 130 занаятчии и стотици български търговци и производители от цялата страна. Още в първия ден голяма част от продуктите бяха изчерпани. Безспорно усилията, които полагаме си заслужават, тъй като се увеличава броят на туристите в нашия град. Именно затова трябва да си поставяме по-високи цели, които с подкрепата на правителството да бъдат реализирани“ – каза кметът Каменов при откриването на съвместния проект на министерството на туризма и министерството на земеделието, храните и горите – „Сподели България“.

В рамките на форума министърът на туризма Николина Ангелкова отбеляза, че има ръст на туристите във Враца и региона за последната година с 2%. „За последните няколко месеца, над 26 000 туристи са посетили Враца. Това е доказателство, че градът става все по-атрактивна и предпочитана дестинация, както за хора от други градове в страната, така и за чуждестранни туристи. Тук е мястото да благодаря на кмета Каменов за усилията, които полага за популяризиране на региона.“ – каза Ангелкова и допълни, че най-важната цел на проекта „Сподели България“ е да бъдат промотирани дестинациите, чрез местните ястия и винопроизводството.

Министърът на земеделието, храните и горите – Румен Порожанов заяви, че земеделието и туризмът са сред най-перспективните сектори за Европа. „В организираните срещи досега участваха над 400 представители на туристическия бранш, както и винопроизводители. Наш ангажимент е да се изработят тематични дигитални карти, които ще бъдат включени в приложението „Аз обичам България“ – каза още министър Порожанов.

Срещата продължи с дискусия, в която участие взеха представители на туристическия бранш в региона и винопроизводители.
На обсъждането на проект „Сподели България“ присъстваха още: областният управител на област Враца – Малина Николова, инж. Красимир Коев – директор на „Изпълнителна агенция по лозата и виното“, експерти от министерството на туризма, кметове на общини от региона, ресторантьори, хотелиери, земеделски производители и ученици.

Проектът „Сподели България“ предвижда създаване и популяризиране на 12 винено-кулинарни дестинации, обхващащи територията на цялата страна. За окончателното им утвърждаване се провеждат поредица от регионални кръгли маси. Реализирането на инициативата ще подпомогне за утвърждаването на България като дестинация за четири сезона и ще допринесе за развитието на винения и кулинарния сектор.