Започна акция на ROADPOL за контрол на скоростта.

От 07.08. до 13.08. август на територията на страната се провежда полицейска операция „Скорост“, при която ще се извършва засилен контрол за установяване на нарушения, свързани с превишаване на максимално разрешената скорост за движени.

Акцията се провежда на територията на всички европейски държави-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – ROADPOL.

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, се отчитат като често срещано нарушение във всички европейски държави и са признати като най-сериозната причина за възникването на тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа.

763 МПС и 1 088 пътници и водачи са проверени при специализирани полицейски операции по безопасност на движението, проведени в дните от 02 до 8-ви август в област Монтана.

При шестдневния контрол на пътя са съставени 72 акта и са наложени 161 глоби с фиш по ЗДвП. Заловени са и 5-ма водачи, седнали зад волана след употреба на наркотични вещества, 3-ма шофьори, употребили алкохол и 2-ма -неправоспособни водачи. За неправилно изпреварване са глобени 3-ма водачи, за отнемане на предимство на пътно превозно средство – 2-ма, за неосигуряване предимство на ППС и преминаване на забраняващ сигнал на светофарна уредба – 1. При извършените проверки са установени още 62 други нарушения на ЗДвП. Връчени са 72 ел. фиша за превишена скорост и са издадени 5 заповеди за налагане на принудителни административни мерки.