Нискотарифният авиопревозвач Wizz Air обяви днес пет нови маршрута от международното летище в Абу Даби. Единият от тях е до София. Първият полет, свързващ столицата на Обединените арабски емирства с българската, ще се осъществи на 15 септември. Маршрутите ще се осъществяват всеки вторник и събота.

Другите нови маршрути от Абу Даби са до Будапеща и Букурещ, които стартират от юни 2020 г. и до Клуж-Напока и Катовице от септември.

Новината идва след сключеното през март споразумение, с което се формализира създаването на Wizz Air Abu Dhabi като местна авиокомпания със седалище в емирството в партньорство между ADQ и Wizz Air. Това е първата авиокомпания на Wizz Air, създадена извън Европа, която се очаква да започне експлоатация по-късно тази година.

Предвижда се нискотарифната компания да се съсредоточи върху създаването на маршрути до пазари, на които има операции с висок растеж, а именно Централна и Източна Европа и Западна Европа, както и Индийския субконтинент, Близкия Изток и Африка в дългосрочен план.

Летателният капацитет на авиокомпанията по време на пандемията се е свил с безпрецедентните 97%. Тя съкрати средно около 25% от служителите си, като плановете й са да ги възстанови поетапно на работа.

От компанията вече обявиха, че не планират затваряне на бази, а ще наблегнат на някои от тях, където очакват повече растеж, и ще пренасочат самолети. В момента тя разполага със 121 самолета, но очаква през идната година доставка на още 20, като не се планира поръчката да бъде отказана.

Прогнозата е за постепенно възстановяване на линии, които първоначално ще са с по-малко честоти, като превозвачът смята да реагира бързо на повишаването на търсенето. Компанията обаче все още не може да каже докъде ще са първите възстановени полети от София.