Всички си спомнят случая с пребития колега от Червен бряг Христо Гешов, който в редица журналистически предавания разкри злоупотреби  в Община Червен бряг.

В средата на миналата година кметът на общината – Данаил Вълов, на специална пресконференция в БТА, обвини колегата в “откровени лъжи”. Каза също, че Гешов “не е журналист, защото няма необходимата диплома” , и че освен думите на пострадалия, други доказателства  за нападението няма.

Странното е, че случаят не бе регистриран в бюлетина на МВР, както и в журнала на спешна помощ Червен бряг.

Припомняме, че нежурналистът в края на миналата година беше награден от СБЖ с отличието “Златно перо” в  категория “Разследваща журналистика”.

От месеци в Районен съд Плевен върви делото срещу кмета на Червен бряг за клевета, водено от Гешов. Няколко пъти то бе отменено по различни причини.

Първата  бе, че съдът е пропуснал да призове на второто заседание двамата полицаи, явили се в нощта на нападението.

Втори път делото се отложи заради неявяването на един от полицаите, срещу когото в момента тече дисциплинарно производство.

Христо Гешов работи като разследващ журналист от 3 години на договор към различни медии, в настоящият момент за “Зов Нюз”. Той е студент, специалност “Връзки с обществеността”.

В съдебните експертизи, извършени от съдебни анализатори, независими източници се твърди, че Гешов не лъже, а медицинските документи, издадени му от спешен център в Червен бряг са достоверни.

“След като това не е обида и/или клевета, как някой, който не е журналист може да съди за работата ми като такъв? Как някой, който не е лекар, може да съди за здравословното ми състояние след нанесения побой?” – коментира Гешов

Едно е ясно, делото срещу клеветническите твърдения на кмета Вълов продължава на следваща инстанция.

“Журналистиката не е професия, а призвание”, казва Гешов.

Да си журналист не е нужно да имаш диплома за такъв, така както е нужно на един лекар.

Няма и закон, който да утвърждава подобна практика!

Колко от най – добрите журналисти в България и света са без диплома за журналист?