За много смях да се подготвят жителите на Монтана в сряда на 22 юни! „Вàрено жито“, първата постановка по сценарий на писателя Стоян Николов-Торлака, ще бъде представена в Драматичен театър „Драгомир Асенов“ в града.

„Вàрено жито“ е реализирана от самодейния състав на читалище „Развитие 1928“, село Замфирово. Комедията е под режисурата на Борислав Борисов от Врачанския театър.

Всичко започва като авантюра. Самодейците се обръщат към Торлака с предложение да създаде за тях постановка, която да отразява северозападния хумор и светоглед. Споделят, че не могат да отделят сериозен бюджет, но писателят веднага се ентусиазира от идеята им. И нещата се подреждат. Читалището печели проект към Национален фонд „Култура“ и може да си позволи цялостно финансиране на начинанието, включително и да покани професионален режисьор.

Трупата включва 13 актьора, най-възрастният от които е на 85 години. Премиерата се състоя в началото на май в село Замфирово, където салонът трудно побра близо 600-те зрители.

генерал агрохимикали

В своя първи драматургичен сценарий Стоян Николов-Торлака прави това, което умее най-добре – да разкаже една история по безумно комичен начин. Режисьорът и актьорите пък карат образите му да оживеят и резултатът е впечатляващ. Северозападен диалект, черен хумор и много нелепи ситуации забавляват зрителите от първата до последната секунда на пиесата.

Не пропускайте „Вàрено жито“ в Монтана на 22 юни от 19:30 часа в Драматичен театър „Драгомир Асенов“! Входът е свободен!