Европейският съюз се стреми да увеличи запасите от йодни препарати и лични предпазни средства срещу радиация,

съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от “Financial Times”.

“Комисията работи за повишаване на готовността в областта на химическите, биологичните и ядрените заплахи като цяло и тези усилия започнаха още преди военните действия в Украйна”, цитира вестникът думите на говорителя.

По данни на “Financial Times” Брюксел се опитва да приложи поуките от пандемията от COVID-19, която остави Европа без достатъчно запаси от лични предпазни средства и ваксини. Миналата година беше създадено Европейското управление за реагиране при извънредни ситуации в областта на здравеопазването (HERA), за да идентифицира и да се подготви за евентуални бъдещи извънредни ситуации в областта на здравеопазването.

В случай на нужда HERA се призовава да увеличи финансирането и да стартира механизми за наблюдение, насочване и набавяне на необходимите медицински консумативи и суровини. Освен това разполага с производствени мощности, готови да посрещнат търсенето на лекарства. Според евродепутатите работата на HERA трябва да се активизира след събитията в Украйна.

“Трябва да извлечем важни поуки от пандемията от коронавирус”, отбелязва един от тях, цитиран от вестника. “Настояваме за конкретни мерки по отношение на ядрените съоръжения. Засега не сме готови за това, не разполагаме с необходимите доставки”, добавя депутатът.

Белгия, България и Чешката република съобщиха по-рано, че в аптеките липсват таблетки калиев йодид, които се използват за лечение на последиците от радиационно облъчване, както и други богати на йод лекарства, припомня изданието. В края на февруари българското правителство реши да отпусне допълнително финансиране в размер на 4,1 млн. лева за закупуване на специални материали за ядрена авария.