Видинският начален учител Красимир Михайлов е автор и изпълнител на два училищни химна, както и много песни и балади, посветени на Видин и родния край. Непубликуван стих на Вапцаров пък е част от последната му песен „Пясъчна лилия“.

65 – годишният Красимир Михайлов записва песента в дует с певицата Вили Гюлмезова. Песента е по текст на поета Георги Константинов, а аранжиментът е на Красимир Гюлмезов, с когото ги свързва дългогодишно приятелство.

Идеята за песента се ражда през далечната 2002 година, когато едно момиче изпява песента „Пясъчна лилия“ по стихотворението на Георги Константинов. Години по- късно учителят попада на информация, че в тетрадка на Вапцаров, сестра му Райна открива непубликуван дотогава стих. Предполага се че този стих е посветен на момиче, с което често поета се разхождал из Пирин планина. Така текстът на стихотворението бива вплетен в текста на песента като речитатив, създавайки нова песен, наречена „Пясъчна лилия“, изпълнена в дует с Вили Гюлмезова.

Сред любимите песни на Красимир Михайлов са неговите авторски- „Мое училище“, „Балада за Видин“, „Наша мила страна“.  Песента му „Свещена земя“ , изпълнявана в съпровод на Симфониета Видин, пък се превърна в химн на града.