„Не съм чул да се търси нов министър на финансите.“ Това каза пред БТВ вицепремиерът Томислав Дончев. Повод за въпроса към него бяха разногласията между Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов за намаляването на ДДС за определени сектори и обвиненията на Васил Божков към него.

По повод съдържанието на евентуалната комуникацията между министъра и бизнесменът с няколко повдигнати обвинения, Дончев каза, че един министър като политическа фигура трябва да упражнява контрол върху работата на администрацията, като границата между препоръки за подобряване на работата и лобизма е много тънка.

Този коментар беше по повод SMS-разпространен от Божков, в който човек, за когото се твърди, че е Владислав Горанов казва, че е дал “ценни указания” на председателят на Държавната комисия по хазарта Мария Филипова.

„И аз почти всеки ден давам ценни указания – да се работи по бързо, по-адекватно, да не се произвеждат глупости”, допълни Дончев.

Той каза, че няма основания да не вярва на Владислав Горанов. Вицепремиерът отбеляза още, че правителството не бива да се съобразява срещу кого се изправя, а да си гледа работата, да следва законите и да отстоява интереса на гражданите.

Всякакви други емоционални или политически аргументи като “този е много специален и не трябва да го пипате” – не важат”, е неговото мнение.

По повод намаляването на ДДС за определени сектори, вицепремиерът каза, че в правителството непрекъснато има спорове и специално по тази тема, той е бил против промени в данъчната политика.

„Диференцираната данъчна ставка не е добро решение – трудно се администрира, не намалява цената, дава възможност за злоупотреби. Най-голямото ми опасение е, че добрата данъчна система има опасност да се преразгледа“, уточни Дончев.