Генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди страните да не се самоуспокояват по отношение на пандемията от COVID-19, защото рискът от опасни нови варианти не е изчезнал, предаде ДПА.

Макар броят на установените случаи на заразени с коронавирус и на смъртните случаи да е спаднал с 90 процента, върховите стойности през януари и ограниченията в много държави да са отменени, схващането, че пандемията е приключила, е погрешно, заявява Гебрейесус.

„СЗО остава силно обезпокоена от факта, че липсата на тестване и секвениране ни пречи да видим развитието на вируса. Също толкова загрижени сме, че няма да се извадят поуки от тази пандемия и цикълът на паника и пренебрежение ще се повтори”, каза шефът на организацията на среща на здравните министри от Г-20 в Индонезия.

Очаква се министрите на здравеопазването от двадесетте най-големи икономики в света да обсъдят начините за укрепване на глобалните здравни системи, за уеднаквяване на здравните протоколи за COVID-19 и стандартизиране на документите за пътуване, заяви говорителката на индонезийското здравно министерство Надя Тармизи.

„Глобалното сътрудничество е от критично значение за преодоляване на пандемията и гаранция, че сме подготвени за следващата”, заяви Тармизи на пресконференция преди министерската среща.

Планирано е здравните министри да се срещнат във вторник с финансовите министри от Г-20, за да обсъдят създаването на Фонд за финансово посредничество – финансов инструмент, включващ държавни и частни ресурси, за предотвратяване и реакция на бъдещи пандемии.