Световната здравна организация и американската организация „Wikimedia Foundation” – собственик на Уикипедия, обединяват сили в борбата срещу дезинформацията по въпроса за коронавируса.

Мотивите им са свързани многобройните информации и слухове, свързани с COVID-19.

Благодарение на това сътрудничество, хората в цял свят ще могат да имат достъп и да споделят помежду си инфографиката на СЗО, видеоматериали и други мултимедийни данни, свързани с общественото здравеопазване, която ще се съхранява в „Wikimedia Commons”.

Това ще позволи на повече от 250 000 редактори доброволци на Уикипедия да разширят обхвата на темата за COVID-19, по която в момента има над 5 200 статии на 175 езика.

От организацията обясниха, че съдържанието на СЗО ще бъде преведено на национални и регионални езици.

„Еднаквият достъп до достоверна информация за здравеопазването е от критично важно значение за осигуряване на безопасността и информираността на хората по време на пандемия”, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

„Сътрудничеството с „Wikimedia Foundation” ще разшири достъпа до надеждни данни на СЗО“, подчерта той.

От началото на пандемията Световната здравна организация отделя специално внимание на предотвратяването на „инфодемията”, която определят като „прекален обем информация и бързото й разпространение, въвеждаща в заблуждение или измислени новини, изображения и видеоматериали”.