Има ли опасност съвсем скоро Българската национална телевизия (БНТ) да фалира? Този въпрос излезе на дневен ред, след като миналата седмица синдикатите в БНТ писаха до премиера Бойко Борисов, че телевизията има натрупани дългове от 35 млн. лева и е нужна спешна държавна инжекция, защото от октомври вече няма да има пари за заплати.

В своя статия обаче изданието на Огнян Донев – Клуб Z, твърди, че всъщност дълговете са почти двойно по-големи. БНТ има да покрива задължения по договори за около 60 милиона лева – почти колкото е бюджетът й за тази година (67,7 милиона лева).

Как точно се отрази управлението на вече отишлия си от поста Константин Каменаров, който подаде оставка заради влязла в сила присъда за шофиране в пияно състояние. През 2017 година той влиза в БНТ, когато тя е с 25 милиона лева дълг. В мандата си (от септември 2017 година) Каменаров е сключил договори за близо 30 милиона лева за спортни права за различни периоди, някои от които и тригодишни (до 2021 г.) – договорено е излъчването на над 250 спортни срещи – футболни мачове, както и баскетбол, волейбол и гребане и др. Сред договорите има и екзотики, като например излъчването на първенство по канадска борба, като има закупувани договори с право на преотстъпване – тоест могат да се продават и на други телевизии.В момента обаче БНТ трябва да заплати 3 милиона лева заради настъпил падеж – иначе всеки момент, включително днес или утре излъчването на мачовете може да спре.

Всяка година по закон БНТ е длъжна и да дава не по малко от 10 процента от бюджета си за български филми, което не е правено от години поради недоимък. Това са малко над 6 милиона лева, като в случая трябва да бъдат извършени плащания за 2018-а, както и за настоящата година – което прибавя към задълженията още над 10 милиона лева. Последното нещо, което е произведено, са двата детски сериала, одобрени преди мандата на Каменаров, като по този начин се е изпълнила и квотата за детски предавания.1,6 милиона лева са дадени за лятната олимпиада в Токио през 2020 г. (в пакет със зимната в Корея) като в медията се говори, че този път няма да се командироват екипи от журналисти, а състезанията ще се коментират от София. Първоначално поисканата цена е била 4,2 милиона лева, но се твърди, че Каменаров е успял чрез преговори да я свали.

Има и спечелени обществени поръчки за 5 милиона лева, които също чакат плащания. Те са предимно за техника, строителство, ремонти на студиа.

БНТ инвестира и в някои скъпи външни продукции, най-успешната от които е “Стани богат”. Популярното състезание е с бюджет 4,4 милиона лева на година (или над 20 000 лева на състезание). В същото време приходите от реклама са се увеличили до над 20 милиона лева за миналата година при над 7,5 милиона лева за 2017-та година, но това се дължи на Световното първенство по футбол. БНТ обаче има ограничение по закон за честотата и времетраенето на рекламните блокове, каквото търговските телевизии нямат и вероятно тази година приходите от реклама ще се върнат до обичайните си нива.През 2017 г. има две постановления на Министерския съвет за отпускане още пари – едното е от януари, а другото – от декември. Съответно сумите са 5 милиона лева и 14 милиона лева. И в двата случая те са отпуснати за разплащане на задължения по договори за предоставяне на електронни съобщителни услуги за разпространение – т.е. за излъчване. Телевизията получи и допълнителни 8 милиона лева по линия на българското председателство на ЕС, което бе в първата половина на миналата година.От СЕМ коментираха пред Клуб Z, че са запознати с писмото на синдикатите (то не е единствено, има и за БНР), но нямат правомощия да извършват финансова инспекция в обществената телевизия. Още от миналата година обаче Агенцията за държавен финансов контрол (АДФИ) е започнала проверка на БНТ. Припомняме, че предстои конкурс за нов генерален директор на БНТ. Той трябва да се проведе на 5 юли, като временният директор Емил Кошлуков ще опита да го спечели.

Източник: Actualno