“Още през нощта е направена организация и на място вече работят 8 специализирани машини, които разчистват падналите над 4000 тона скална маса.

Интензивните валежи и рязката смяна на температурите доведоха до много срутищни процеси. Има ерозия на скалните масиви. Поставените мрежи са за по-малки камъни, те са високоякостни, свършили са си работата, подпрели са скалната маса, за да не се повреди жп линията.

Необходимо е да се работи внимателно, за да не се стигне до свличане на нова скална маса. Хубавото е, че няма пострадали хора, пострадала е само пътната инфраструктура.

Целият терен ще бъде обходен, проверен и където геолозите са препоръчали, ще бъде направено допълнително укрепване. Веднага ще започне проектиране за анкериране и укрепване на срутището, включително на съседния скат, където е констатирана пукнатина.

Ще бъдат монтирани високоякостни мрежи. Масивът в момента се обрушва, за да работят безопасно тежките машини и да запазим здравето на хората на терен.

Агенция „Пътна инфраструктура“ вече е направила проект за трайно укрепване на софийската част от пътя през Искърското дефиле.

Продължават усилията на агенцията по укрепване на всички скатове в дефилето, коментира министър Аврамова по БТВ.